Проверява се за подвеждащи оферти за Студентския празник

Проверява се за подвеждащи оферти за Студентския празник

Специална кампания за проверка на офертите за 8 декември, когато е Студентския  празник,  стартира Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщи председателят ѝ Димитър Маргаритов в петък. По думите му инспекциите обхващат и обявите на информационните табла в университетите. 

Маргаритов отбеляза, че рисковете са по-големи, тъй като студентите са млади хора, които по-еуфорично пазаруват и по-рядко купуват туристически пакети и почивки.

"Когато информацията е оскъдна, цената е обективно невъзможно ниска, трябва да направят по-внимателна преценка и да не се предоверяват. Да се интересуват повече от детайла, дали в пакета са включени всички разходи за празнична вечеря или за евентуална съпътстваща програма”, предупреди той. 

Жалби във връзка с некоректни туристически оферти постъпват в комисията целогодишно. Повече са по време на активен сезон, но пък през останалото време на годината хората също почиват и обикновено могат да получат много по-изгодни предложения. Като цяло обаче оплакванията от услугите в този сектор са едва около 5% от всички постъпващи в КЗП, информират от ведомството.

"Въпреки това си даваме сметка, че всеки конкретен случай е достатъчно сериозен, защото точно почивката е нещото, което е най-неприятно да бъде развалено с нелоялна търговска практика”, коментира Маргаритов пред Новините.бг.

За наближаващите коледни и новогодишни празници той посъветва потребителите да внимават и да съпоставят различните оферти. "Когато се обещава подарък към дадена покупка или стоки в подаръчен комплект, може да се окаже, че по-изгодно би било да си ги купят от друго място, без непременно те да са комплектовани или да има анонс за тяхната по-изгодна цена”, посочи той.

Маргаритов изрази мнение, че относително отскоро нашият пазар предлага повече възможности в навечерието на празниците като изгодни сделки, оферти вече и в интернет за покупки на подаръци. Българските търговци са все по-склонни да възприемат подобни добри практики, които отдавна съществуват в други държави, смята още той.

Споделяне

Още от Бизнес