Проверява се запис на побой в дом за деца с увреждания в Шумен

Проверява се запис на побой в дом за деца с увреждания в Шумен

Всички контролни органи вече работят по сигнала за насилие над дете в Центъра за деца с увреждания в Шумен. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във вторник по повод публикувания в социалните мрежи запис за побой на дете от дома, нанесен от възпитателка с думите: "Ей, животно, ще те убия".

Видеото е снимано от Хюлия Арон, възпитател в Центъра "Слънчево детство" в Шумен, на 6 юли, когато приключила смяната ѝ и видяла своята колежка Деница Атанасова да обижда едно от децата. Тя подала сигнал в Общината в Шумен и твърди, че това не е единичен случай на побой над децата там.

Бившата служителка на центъра Велислава Францова, също казва, че насилието над децата е практика. "Заключват ги. Децата спяха принудително от 12 часа на обяд до 5 часа, не да стоят в стаите. Трябваше да стоят и да спят, който не спи, бой с чехли, пръчки", разказва тя пред БНТ.

Директорът на центъра Марина Андонова, директор на Центъра "Слънчево детство", твърди, че записът е монтаж, и манипулацията щяла да се докаже. "Децата се обгрижват качествено. Животът и здравето им е в сигурност. Затова съм спокойна, нямам никакви опасения", казва Андонова.

Русинова коментира, че е много важно занапред да не се допускат подобни случаи, но до момента в социалното министерство не е постъпвал сигнал за дома в Шумен.

"За мене е абсолютно недопустимо да има агресия в домовете. Има насрочена медицинска експертиза, за да се удостовери дали наистина е имало насилие над детето, или не", каза още министърът.

До изясняване на случая директорката и възпитателката, подала сигнала, са пуснати в принудителен отпуск.

От Асоциацията за детско развитие коментираха по повод инцидента, то това всъщност е ежедневие. "Това не е отношение на конкретен човек към конкретно дете, а отношение на държавата към децата. Чрез създадени условия", пише в тяхна позиция.

В нея се посочва още, че добри условия може да има в схлупена колиба, а току що построена луксозна сграда да предлага ужасни условия. "Семейна среда" не се създава нито с нова дограма, нито с полагане на гипс или боя, нито с какъвто и да е друг строително - ремонтен прийом. Когато приоритет на държавата е едни пари от Европа да бъдат усвоени от едни "наши" фирми - за строителство и ремонти - не може да има друг резултат. Когато се имитира гражданско участие във взимането на управленски решения чрез организации, финансирани от нашето правителство или чужди държави - не може да има друг резултат", пишат ошще от организацията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?