Проверяваме по телефон и със SMS здравните си вноски

Българите вече ще могат да проверяват здравноосигурителния си статус и по телефона. Досега можехме да следим дали работодателят внася редовно осигуровките ни само в интернен страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). До дни обаче НОИ да пусне новата услуга за гражданите.

Хората, които искат да проверят дали не са лишени от здравноосигурителни права, трябва само да се обядат на телефон 926-10-99. Той може да се набира от цялата страна. За да се ползва обаче информацията, апаратът, откойто се позвънява, трябва да е с бутони. Абонатите с аналогов номер, трябва да натиснат бутон " * ", преди да започнат да въвеждат информацията.

За предоставянето на услугата е използвана компютърна програма за преобразуване на български електронни текстове в реч на български език, което дава възможност да бъде съобщено и името на лицето, за което се прави информацията.

Абонатите на мобилните оператори могат чрез SMS да направят заявка за проверка на здравноосигурителния статус. Достатъчно е само на номер 1065 да се изпрати ЕГН-то на лицето, което се проверява. Цената на кратките съобщения и към Мобилтел, и към ГлоБул е 0.50 лв. без ДДС.

Само за клиентите на ГлоБул пък е номер 11111. Процедурата е същата, но цената на SMS-а е 0.24 лв. без ДДС. Номер 11101 пък е активен само за абонатите на Мобилтел, които ще плащат по 0.25 лв. без ДДС.

Освен чрез SMS, мобилните оператори ще дават и гласова информация за здравните вноски на номера 098-17-12 и 088-17-12.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: