Проверяват прокурор, отказал делото за оттеглените протести по "САПАРД"

Любка Кръстева образувала разследване срещу неизвестен извършител, след това си прави отвод

Стойчо Ненков

Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява прокурор Любка Кръстева, отказала да поеме делото срещу колегата ѝ Стойчо Ненков заради оттеглените протести срещу оправдателните присъди на Людмил Стойков и Марио Николов за пране на пари по аферата "САПАРД", съобщи "Правен свят" в петък.

Обвинителката си направила отвод, след което освен, че е станала обект на проверка за евентуално дисциплинарно нарушение, е била разкомандирована и върната в Районната прокуратура в Пловдив, уточнява изданието. Междувременно делото е поето от говорителя на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова.

От ВКП обаче отрекоха пред Mediapool Кръстева да е била разкомандирована и обясниха, че все още работи в СГП. Причината да си направи отвод била, че Софийската апелативена прокуратура е отменила постановлението ѝ за образуване на делото за престъпление срещу правосъдието срещу неизвестен извършител и указала на Кръстева да го образува директно срещу Ненков. Тя обаче отказала.

"Щеше да стане като с Венета Марковска. Там сигналът беше срещу нея, пък след това делото е образувано срещу неизвестен извършител", коментираха от ВКП пред Мediapool в петък.

Разследването срещу Стойчо Ненков бе образувано преди седмица за престъпление срещу правосъдието без обаче да му бъдат повдигнати обвинения. Няколко дни преди това лично и.ф. главен прокурор Бойко Найденов свика извънредна пресконференция, на която остро нападна колегата си, обвинявайки го, че противно на волята на целия екип от обвинители от всички нива, наблюдавал делото "САПАРД", той оттеглил протестите срещу оневиняването на Стойков и Николов.

Ненков пък реагира веднага след това, обяснявайки, че решил да не атакува оправдаването им по вътрешно убеждение, тъй като изцяло възприел мотивите на Софийския апелативен съд (САС) и преценил, че няма доказателства за вината им. Защо обаче не е оттеглил протестите и срещу останалите трима подсъдими, които бяха свързани с двамата бизнесмени според всички данни по делото, не стана ясно.

Ненков обясни, че съобщил за намеренията си на зам.-главния прокурор Галина Тонева, която обаче категорично отрече това да се е случвало. В крайна сметка ВКП оттегли и протестите срещу останалите, за да подготви искане за възобновяване на делото, след което планира да обедини казуса за пране на пари с този за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД. Разделянето на двете дела бе посочено от САС, като един от основните пороци на процеса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?