Проверяват се 288 вдигнати с европари къщи за гости

За тях са платени 82 млн. лв. субсидии, ще се инспектира работят ли по предназначение

Поредната проверена от агроминистерството къща за гости, сн. МЗХГ

До края на юни Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието, храните и горите ще извършан проверка на 288 къщи за гости, които са получили близо 82 млн. лв. безвъзмездно европейско финансиране в периода 2007-2013 г. и за тях все още не е изтекъл петгодишния период за контрол. Това съобщиха двете ведомства в петък, които в последните дни инспектираха редица проекти за къщи за гости, кандидатстващи за субсидия по европрограмата за развитие на селските райони, но през местни инициативни групи. По тях към момента не е обявено да са открити нарушения.

Офанзивата с проверките на къщите за гости, вдигнати с европейско съфинансиране, започна след като стана ясно, че бившият вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев построил такава, но за лично ползване. Срещу него прокуратурата образува производство. Оказа се, че и други политици са свързани с проекти за къщи за гости. Сред тях са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и евродепутатът на бСП Елена Йончева.. 

От агроминистерството посочват, че от всички 746 проекта, които са били финансирани от евфонодовете, в период на наблюдение са 288 туристически обекта и изплатена по тях евросубсидия за близо 82 млн. лева.

Обявените сега проверки целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости.

Изпълнителният директор на земеделския фонд Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, след чието приключване ще бъде изготвен доклад с резултатите. Плановете са той да бъде представен на земеделския министър Десислава Танева седмица след приключването на инспекциите.

Досега експертите от фонда и ведомството провериха редица проекти за къщи за гости, заявили финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

В четвъртък те инспектираха предложение за изграждане на къща за гости в Нови пазар. Исканата финансова помощ е за преустройство на съществуваща сграда в къща за гости и ресторант, както и изграждане на детски кът. Общият размер на субсидията е 165 152 лв.

Проектът е одобрен от Местната инициативна група "Каспичан-Нови пазар" и предстои да се разгледа от фонд "Земеделие“. Съвместните проверки на експертите от двете институции имат за цел да удостоверят съответствието между подадения проект и инвестиционното намерение на кандидата, посочиха от земеделското министерство.
.
Собственичката на обекта обяснила, че къщата е построена със собствени средства и не се е използвала, което било потвърдено на място от експертите. Тя посочила, че на първия етаж е предвидено да има кухня, складово помещение, ресторант и остъклен детски кът на двора. На втория етаж е предвидено да има 5 стаи за настаняване с общ капацитет от 10 места.

По план предстоят проверки на още два проекта за къщи за гости, одобрени от местни инициативни групи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес