Проверяват се разрешителните за тв шоуто на защитен плаж

От "Олд Скул" заявили намерение да снимат на още три ивици на територията на "Странджа"

Скрийншот: Нова тв

Бургарската екоинспекция проверява разрешителните, които са издадени на продуцентската компания "Олд Скул" за снимките на тв шоуто "Игри на волята" в защитени територии по българското Черноморие. Навлизането на снимачна техника в дивите пясъчни ивици предизвика сериозни критики. Самата продуцентска къща твърди, че е започнала "работата по приключенското състезание на терен с разрешението и съгласието на всички компетентни институции" и ще опазва околната среда.

Предаването се снима за Нова тв, която отскоро е собственост на бизнесмена Кирил Домусчиев.

В петък се разбра, че на дивия плаж "Листи", който е в природен парк "Странджа" и се намира близо до село Синеморец, има снимачни екипи, а през защитена местност е минавала тежка техника. От неправителствената коалиция "За да остане природа в България" алармираха за изкоренени дървета. Сега от РИОСВ- Бургас проверяват спазват ли се условията за издадените разрешителни за ползване на терените.

Междувременно стана ясно, че продукцията няма да се снима само на "Листи", а и на други плажове.

В ефира на Нова тв беше съобщено, че "се снима на 10 различни локации - едни от най-красивите места по крайбрежието на Черно море, с екип от 130 души". По информация на Mediapool продукцията е получила разрешение за снимки на четири плажа. Освен "Листи", такова има и за "Попски плаж", "Устие на река Влека" и "Айроди". Всички те се намират на територията на община Царево, а три се намират в защитена местност. Единствено "Попски плаж" не попада в територията на природен парк "Странджа".

"Изпълнителният продуцент и членовете на екипа му ще опазват и ползват обектите, съобразно българското законодателство", пише в позицията на Нова тв и "Олд Скул".

Това означава, че до морските плажове, където ще се снима, трябва да има осигурен "свободен и безплатен достъп" и продукцията не може да затвори целия плаж. Освен това през защитена местност и не би трябвало да бъде прокарван пък и да се изкореняват дървета. Във Фейсбук групата "Да запазим Корал" жена на име Гери Николова обаче показва как множество дървета непосредствено зад плажа "Листи" са изкоренени, а мястото е минавала тежка техника.

Кметът на община Царево Георги Лапчев лансира пред БНР тезата, че "най-вероятно става въпрос за горски път, който си съществува там от години". "Горските пътища системно биват приглаждани, когато има обекти, или когато се правят лесо-културни прегради", каза той.

Водещата на предаването Александра Сърчаджиева пък обясни в ефира на Нова тв, че избрали Странджа, защото една от темите на предаването ще е "опазването на околната среда и хармоничното съжителство между хора и девствена природа". "Екипът ни сам изяви желание да почисти плаж Листи и изнесохме над 30 чувала битoви отпадъци“, твърди тя.

Реклами за "Игрите на волята" бяха пуснати в ефир още през май, когато съобщиха, че предаването ще се снима на "един красив български плаж". От тогава до днес Нова тв така и не са казаха официално къде точно ще се снима този формат.

По информация на Mediapool първоначалното мълчание за локацията било защото не е бил избран плаж. От около месец обаче неофициално е ясно, че "Олд Скул" са се спрели на локации, но кои са те се пазеше в тайна.  

Споделяне

Още по темата

Още от България