Проверяват се сигнали, каза Борисов за спецчастите на публични места в София

Шефът на СДВР: Няма конкретна заплаха

Проверяват се сигнали, каза Борисов за спецчастите на публични места в София

"Има получени няколко сигнала в службите, които се проверяват”, информира премиерът Бойко Борисов в петък по повод засиленото полицейско присъствие около няколко обществени сгради в София. По-рано стана ясно, че в района на Централна гара се извършва спецакция. Служители на спецотряда по борба с тероризма са направили обход на Централна гара, проверили са и изходите на метрото.

Директорът на СДВР Младен Маринов заяви, че няма конкретна заплаха, която да се проверява и засиленото полицейско присъствие е заради струпването на много хора по ж.п. гарите и автогарите в почивните дни.

МВР не дава официална информация за присъствието на баретите. От там обясниха, че това е превантивна мярка за сигурност, както във всички по-големи европейски градове, по чиито улици има постоянно присъствие на полицаи и спецчасти.

Борисов до известна степен компенсира това, но не поясни какви точно са заплахите.

"Нека да не забравяме, че светът е във война, но искам да уверя българските граждани, че сме взели всички мерки за тяхното спокойствие”, каза той по време на посещение в ямболското с. Лозенец.


По думите му именно поради тази причина започват съвместните тренировки на гръцката граница с военните. "Използваме почивните дни, за да прекараме техниката до местата, където ще се проведат ученията, за да не нарушаваме трафика”, поясни премиерът.

Преди празниците от МВР предупреди за засилено полицейско присъствие около националния празник 3 март. Тогава спецчасти имаше в столичния кв. "Младост" на спирка на градския транспорт до пазара, както и на метростанция "Европейски съюз”.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов коментира пред БНР: "За толкова почивни дни има и масово пътуване на граждани. Затова е засилено полицейското присъствие на транспортните възли, транспортната инфраструктура, паметниците на културата, които се посещават във връзка с националния празник. Извършват се проверки на автомобили, граждани. Има засилено полицейско присъствие с акцент неделния ден, когато очакваме сериозно завръщане на столичани от дестинациите, на които са били. Има засилено полицейско присъствие с акцент върху входните трасета за столицата и отново по транспортната инфраструктура, обясни директорът на СДВР".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?