Проверяват центъра за подготовка на гранични полицаи заради двойното убийство

В центъра за подготовка на гранични полицаи в Пазарджик започва проверка, назначена от генерал Бойко Борисов. Това съобщи директорът на "Гранична полиция" полк. Валери Григоров при посещението си в центъра днес.

Проверката е заради убийството на двамата преподаватели, за което е заподозрян техният колега Станимир Йорданов, който се самоуби.

Ст.лейт.Паулина Стоилова и подп.Светлин Апостолов бяха намерени мъртви от техни курсисти в един от учебните кабинети преди две седмици. И двамата бяха простреляни в главата.

Ден след трагедията близо до Нови хан се самоуби колегата им Станимир Йорданов. Оказа се, че полицаят бил с психични проблеми, за които е бил лекуван в МВР болница и му било отнето оръжието за няколко месеца. След лечението заключението на медиците било, че е годен да се върне на работа.

По думите на полк. Григоров не са обсъждани кадрови промени в ръководството на Центъра за подготовка на гранични полицаи.

От утре специалната комисия ще проверява на място работата на учебния център, кореспонденцията и наличната документация за психическото състояние на Йорданов.

До 3 октомври проверяващите трябва да изготвят доклад с резултатите, уточни шефът на гранична полиция. Според него методологията и технологията при лечението на Станимир Йорданов е спазена изцяло, друг въпрос е какво още са били длъжни да извършат определени лица за предотвратяване на трагичния инцидент.

Григоров каза също, че в бъдеще ще бъде съсредоточено внимание върху изработването на указания за линията на поведение на преките ръководители в звената на Гранична полиция предвид стресовата ситуация на работа. Дадени са и указания към психологическите екипи да реагират своевременно при улавяне на симптоми на психическа нестабилност на служителите.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?