Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Провеждане на обучения на служители от централната администрация за придобиване на ключови умения и компетентности в контекста на ЕС", изпълняван от Дипломатическия институт

0 коментара
"Провеждане на обучения на служители от централната администрация за придобиване на ключови умения и компетентности в контекста на ЕС", изпълняван от Дипломатическия институт

На 26 март 2019 г., от 12:00 часа, в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА), Дипломатическият институт към министъра на външните работи проведе заключителна пресконференция по проект "Провеждане на обучения на служители от централната администрация за придобиване на ключови умения и компетентности в контекста на ЕС", по приоритетна ос "Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса", процедура "Повишаване на експертния капацитет на служителите в администрацията", код на процедурата BG05SFOP001-2.004. Проектът се финансира по Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 г. (ОПДУ), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Участие в събитието взеха медии, представители от централната държавна администрация, висши учебни заведения, Дипломатическия институт, Държавния културен институт, Европейския институт, както и други заинтересовани институции и граждани.

Пресконференцията бе открита от г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт и ръководител на проекта. Г-н Кирил Георгиев, координатор по контрол и мониторинг на проекта в Дипломатическия институт, представи по-подробна информация пред аудиторията относно постигнатите цели на проекта, изпълнените дейности, целевата група и постигнатите резултати и индикатори от изпълнението на проекта.

Основната цел на проекта бе повишаване на ключовите умения и компетентности на служителите в държавната администрация с цел повишаване на квалификацията им, свързана с работата с европейски институции.

По проекта са изпълнени следните 6 основни дейности:

  1. Провеждане на курсове за повишаване на преговорните, комуникативните и презентационните умения и издаване на учебни помагала;
  2. Провеждане на стажове в институциите на ЕС или ПП към ЕС в Брюксел;
  3. Провеждане на обучения по терминология на ЕС на английски език;
  4. Разработване и въвеждане на нови специализирани програми и методи в обучителната дейност на Дипломатическия институт;
  5. Обучения за служителите на Дипломатическия институт за повишаване на административния капацитет на ДИ;
  6. Информация и комуникация.

Целевата група, към която бе насочен проектът, са служители, заети по служебно или по трудово правоотношение в централната държавна администрация, ангажирани с европейско сътрудничество и участие в процеса на вземане на решения в ЕС.

В рамките на срока на изпълнение на проекта бяха обучени общо 3093 служители от администрацията.

Бюджетът на проекта възлиза на 2 822 918.97 лева

Проектът е с период на изпълнение от 01.07.2016 г. до 31.03.2019 г.

Чрез изпълнението на проекта бе подобрен капацитетът за участие на България в процеса на вземане на решения в ЕС. Чрез реализирането на проекта бяха надградени и задълбочени познанията за ЕС сред широк кръг служители в администрацията с фокус върху осигуряване на добавена стойност на натрупаните им практически умения и компетентности, необходими в работата им в условията на реално членство в Съюза. Реалният принос, полза и въздействие за целевата група от реализирането на проекта бяха осигурени и по отношение на повишените изисквания спрямо тях да познават и разбират институционалната система, правото и процеса на вземане на решения в ЕС, да осъвременят, развият и надградят уменията си за идентифициране и защита на националния интерес, уменията за водене на преговори, както и за разработване и прилагане на приложимото европейско законодателство.

----------------

Този документ е изготвен по проект "Провеждане на обучения на служители от централната администрация за придобиване на ключови умения и компетентности в контекста на ЕС" с бенефициер Дипломатическия институт към министъра на външните работи, финансиран от Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.