Провеждането на "Луковмарш" в събота в София под въпрос

Провеждането на "Луковмарш" в събота в София под въпрос

Провеждането на "Луковмарш" в събота по софийските улици е под въпрос, след като Столична община е отказала да одобри маршрута. Не е ясно дали организаторите от Български национален съюз (БНС) ще отменят планираното факелно шествие.

Столична община е отказала да съгласува режима на шествието на основание становищата на главния прокурор Сотир Цацаров и на Министерството на вътрешните работи (МВР), според които има заплаха за сигурността на гражданите, казаха пресцентъра на общината пред Mediapool.

По тази причина столичният кмет Йорданка Фандъкова е издала заповед, с която иска Столичната дирекция на вътрешните работи да осигурят опазването на обществения ред на 15 февруари, за когато е насрочен тазгодишният "Луковмарш".

За пръв път от 2003 година насам организаторите на факелното шествие БНС не получават разрешение за провеждането му.

Причината е, че тази година имаше остра обществена реакция срещу инициативата. Седмица преди датата граждани се събраха на мирно шествие в знак на протест. След това от ДПС и от "Шалом" осъдиха събитието като проява на расизъм и ксенофобия, и призоваха общината да го забрани.

Българският национален съюз отрече на мероприятието да са издигани расистки и ксенофобски лозунги. По думите им "Луковмарш", през всички години на своето съществуване, е преминавал при изключителен ред и дисциплина и "единствената опасност да възникне напрежение е, ако се направи опит почитането на един български герой да се забрани".

"Луковмарш" се организира всяка година от 2003-а насам в памет на генерал Христо Луков – български офицер и министър на войната 1935-38 г. Като министър Луков разформирова наложения Военен съюз и възстановява силно намалената от Ньойския договор Българска армия, цялостно я реорганизира, превъоръжава и модернизира, което му спечелва много привърженици.

През 1932 г. той е избран за лидер на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – младежка патриотична организация, проявила симпатии към политиката на Германия и поради това обявена от комунистите за фашистка. Няма автентични документи, че е бил настроен антиеврейски, но са запазени думите му пред легионерите: "България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси".

Убит е на 13 февруари 1943 г., пред очите на дъщеря му, от членовете на терористична група на БКП Иван Бураджиев и Виолета Якова.

Споделяне

Още по темата

Още от България