Провинциалните избори в Германия изтъкват уязвимостта на Ангела Меркел

Ангела Меркел.

Берлин - Резултатите от провинциалните избори в Германия, на които бунтарска крайнодясна партия събра до 25 процента от гласовете, свидетелстват за необичайна промяна към политическа уязвимост за канцлерката Ангела Меркел, както и за възможна нестабилност на страната ѝ, а вероятно и за парализа на Европа като цяло.

Независимо дали им харесва или не, европейците се оказват в положение, при което разчитат на лидерството на Меркел при поредица от кризи през последното десетилетие. Германия при Меркел изглежда неуязвима за протестни гласувания и икономически беди, каквито засягат голяма част от континента.

Но изборите в неделя в две провинции на запад и една на изток представляваха остро предупреждение, че германците не са доволни от перспективата за интегриране на един милион мигранти и бежанци от войните в Ирак и Сирия.

Резултатът вероятно допълнително ще усложни усилията за уреждане на миграционната криза, при която координацията между европейците и без това е толкова случайна, че Меркел се обръща към Турция, разчитайки тя да реши проблемите вместо тях.

Но Турция също е обхваната от нестабилност и насилие в момент, когато се засилват страховете от разпространение на гражданската война в Сирия. Това повдига въпроси доколко страната може да бъде надежден партньор в спирането на мигрантския поток от нейните брегове.

Освен това политиката на Турция за правата на човека е в разрез с принципите, подкрепяни от Меркел на други места, което тревожи избирателите и някои други европейски правителства. Меркел обаче не изненада буквално никого, като настоя в понеделник, че няма да промени курса след резултатите от изборите, на които крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" постигна най-силното си представяне досега.

Макар да призна, че неделята е била "тежък ден", канцлерката каза, че ще продължи приемането и интегрирането на бежанци въпреки засилващите се искания, отправяни даже или особено от нейния наранен сега консервативен блок, за ограничаване на броя на пристигащите.

Меркел печели похвали в чужбина за своя кураж и постоянство. Но позицията ѝ е критикувана в Европа, която се отнася предпазливо към мигрантите, и оставя Меркел все по-изолирана у дома. Изглежда предстоят и още по-разтърсващи дни.

Канцлерката обаче е напълно наясно, че нейната страна винаги е внимателно наблюдавана заради трудната си история и че залозите за Германия са по-големи от собствения ѝ политически успех. "Намеренията на Германия просто се следят много по-внимателно, като се има предвид нашето минало", каза преподавателят по политология в университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц Юрген Фалтер. "Алтернатива за Германия" вероятно може в крайна сметка да се насочи към десен екстремизъм, добави той. "А тогава, ако Германия наистина стане нестабилна, това би било доста разрушително" в Европа и извън нея, каза той.

Професор Фалтер подчерта, че засега няма такива признаци. Новата партия може да се окаже кьорфишек подобно на други изникнали тук партии в миналото. А може и да се установи в твърдата десница на утвърдената политика или да се превърне в популистко движение като Националния фронт във Франция.

Меркел, която е на власт от 2005 г., е изправена пред най-голямото изпитание в политическата си кариера. Ако отслабне или в крайна сметка се препъне, тя ще последва примера на поне двама други германски канцлери - Хелмут Шмит и предшественика ѝ Герхард Шрьодер, рискувайки своя пост заради принцип.

В момента тя е далеч от подобна опасност. Но баварският ѝ партньор Хорст Зеехофер от месеци се оплаква от нейния курс, а в понеделник каза, че страната и нейният консервативен блок "не могат да продължават така". Като се има предвид нацисткото минало, тук е разпространена мантрата, че десноцетристите не могат да позволяват на дадена партия да се развива по-надясно. Но за другите германски партии може да се окаже по-трудно да заклеймят последователите на "Алтернатива за "Германия" като неонацисти, тъй като формацията, която се появи преди три години като протестно движение срещу еврото, изглежда по-близо до другите европейци, разтревожени от глобализацията и промяната.

Новата партия спечели "не само заради вакуума в десницата, а защото привлече избиратели, които бяха настроени против върхушката, против либерализацията, против Европейския съюз, против всичко, което е започнало да се смята за норма", каза Силке Темпел от Германския съвет за външна политика.

Според Меркел анализът след изборите е показал, че нейната партия не е обърнала внимание на страховете, предизвикани от бежанците. "Също така стана ясно, че имаме свят, който се променя, и че много хора имат впечатлението, че този свят е в по-голям безпорядък", каза тя.

За първи път канцлерката и нейните колеги признаха, че съобщенията за стотиците сексуални нападения и грабежи, извършени от арабски и северноафрикански мъже срещу млади жени в Кьолн в новогодишната нощ, са били преломен момент и са повлияли върху слабото представяне на нейната партия в неделя.

Райнер Хазелхоф - единственият член на Християндемократическия съюз на Меркел, спечелил на провинциалните избори в неделя, отбеляза, че партията "Алтернатива за Германия" се е била закотвила на около 5 процента през есента.

"Истинският скок стана малко след Нова година на фона на събитията в Кьолн, Щутгарт и Хамбург", каза той, посочвайки още два града, където беше съобщено за нападения, макар и в по-малък размер. "Именно тогава станахме свидетели на голям скок към двуцифрени проценти за Алтернативата, а аз забелязах, че вътрешната сигурност в Германия стана решаващият въпрос в бежанските теми", каза той. Не е ясно дали и намаляване на притока на бежанци ще помогне на Меркел. Във всеки случай все още няма трайно решение, признава дори Меркел, поне що се отнася до Европа. Бежанската криза сега ще съпровожда германците години наред, а способността за справяне с нея ще определи дали страната ще запази положението си на опора на Европа. "Кьолн беше убиец", каза Темпел.

Защото Кьолн не е свързан само с даване на подслон. Той е свързан с интеграция, а това е много по-дълбок въпрос", заяви тя.

Фактът, че за нападенията бяха обвинени северноафрикански мъже, пристигнали в Германия преди години, а не при сегашната миграционна вълна, създаде у хората усещането, че правителството се отнася небрежно към сигурността, позволявайки на тези мъже да се "размотават незабелязани години наред" и да участват в дребни или по-сериозни престъпления, каза Темпел.

Тя заяви, че повечето германци, които познава, все още се радват да помагат на бежанците. Но след Кьолн е по-вероятно те да стигнат до извода, че независимо от всичко "тези хора не се интегрират", добави тя.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?