Провокативният френски писател Мишел Уелбек получи "Гонкур" от трети опит

Провокативният френски писател Мишел Уелбек получи "Гонкур" от трети опит
Провокативният френски писател Мишел Уелбек получи престижната литературна награда "Гонкур" от трети опит, съобщи АФП. 52-годишният писател е удостоен за романа си "Карта и територия", който разказва за живота на художника Жед Мартен. Книгата е публикувана за първи път на френски език през септември. Творбата гледа сатирично на обществото на френските знаменитости и изкуството в Париж.

Романът е интересен и с това, че Уелбек е нарекъл един от персонажите на себе си - Мишел Уелбек, който се проявява като скандален алкохолик-писател и е убит по жесток начин.

Известният френски писател беше удостоен с приза въпреки отправените преди време обвинения, че е преписвал дословно от Уикипедия, докато е работел над книгата си.

Скандалът се разрази в навечерието на премиерата на романа на Уелбек.

Към наградата има символичен чек за 10 евро, но гарантира продажби от поне 400 000 копия. Уелбек два пъти бе близо до спечелване на "Гонкур" - през 1998-а и 2002-ра, съответно за книгите "Елементарните частици" и "Възможност за остров".

Мишел Уелбек публикува за първи път през 1991 г. два сборника с поезия. Критиката не ги забелязва. Повечето от засегнатите теми - самотата, критиката на либерализма дори и в сферата на личния живот, присъстват и в бъдещите му книги. Няколко издателства отказват да публикуват първия му роман "Разширяване полето на борбата", издаден в крайна сметка от Морис Надо през 1994.

Уелбек издава и албум "Човешко присъствие", сходен по стил с неговата поезия. Той пее или по-скоро напевно чете текстовете си. Представя албума си и на няколко концерта. Уелбек отдава голямо значение и на творчеството си на есеист.

Споделяне

Още по темата

Още от