Студенти от НАТФИЗ продължават артистичните блокади на ул. "Раковски"

"Провокатори" и протестиращи се обединиха в протестно представление

Сн. Велико Балабанов, НАТФИЗ

Младежи от НАТФИЗ направиха оригинален театрален етюд в четвъртък сутринта, затваряйки за кратко ул. "Раковски" пред сградата на академията. Това бе поредният флашмоб на студенти от академията в подкрепа на колегите им от Софийския университет, които вече 8-и ден окупират сградата на Ректората с искания за оставка на правителството, разпускане на парламента и нови предсрочни избори.

На осмия ден от все по-масовите студентски протести, младежите направиха традиционната верига с "безкрайно" пресичане на улицата на пешеходната пътека пред погледите на струпалите се минувачи.

Внезапно откъм кръстовището с ул. "Граф Игнатиев" се затичаха няколко души, които в първия момент изглеждаха като провокатори. Те се спуснаха към множеството на пешеходната пътека, но настъпилият хаос бързо прерасна в групови прегръдки между протестиращите и "провокаторите", чиято поява се оказа част от самото представление. Няколко полицаи опитаха да се намесят, но бързо се усетиха за какво става въпрос.

Половинчасовият флашмоб завърши, като група от младите артисти легнаха на платното и с телата си изписаха "Оставка", след което улицата отново бе освободена за движение.

Междувременно, протестната дейност в Ректората продължава. Програмата за четвъртък включва дискусия на тема "Почит и поддръжка към паметниците на окупаторски войски в България". От Фейсбук страницата си "Ранобудните студенти" от СУ регулярно призовават за подкрепа към колегите им от УНСС, които през последните две денонощия срещнаха особено гореща съпротива от страна на ръководството и преподавателите.

На фона на окупациите, образователният министър Анелия Клисарова, която преди да стане част от кабинета "Орешарски", беше ректор на Медицинския университет във Варна, още веднъж повтори поканата си към "студенти – протестиращи и непротестиращи", да се срещнат с нея видния вторник.

Тя отново разви познатата си теза, че образованието е приоритет на правителството и, че това е отразено в бюджета за 2014 г. Не са намалени, а са увеличени със 100 милиона лева средствата за образованието, заяви тя и уточни, че парите ще бъдат разпределени между средното и висшето образование, както и че "ще се използват за политики". Дали са достатъчно или не, винаги искаме повече, това е нормално, но хубаво е да вложим тези средства така, че да има ефект от тях, коментира още Клисарова.

"Разбира се, че темата за образованието силно ни интересува. Според нас образованието трябва да е приоритет за всеки, искащ да управлява България", заявиха в четвъртък сутринта окупаторите на Ректората във Фейсбук страницата си.

Те категорично отказват обаче да обсъждат проблемите на образованието "с представители на това изчерпало кредита си на доверие правителство". Нашите изисквания по тази тема ще бъдат предоставени на следващите властимащи, които и да са те, пишат още Ранобудните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?