Провокации на 44-те Софийски музикални седмици

Участват световно известни имена от 13 страни, джазът си дава среща с класиката

Концерт на Александрина Пендачанска. Сн. БГНЕС

Четиридесет и четвъртото издание на “Софийските музикални седмици” ще премине под знака на провокациите по думите на арт директора на фестивала Пламен Джуров. Джаза и класиката ще си дадат среща на софийската сцена, както и неизвестни творби на Верди и Вагнер – двамата големи композитори, които са родени преди 200 години.

 

"Разширява се и геополитическата локация на фестивала като към оста “Изток-Запад”, се добавя и “Север-Юг” с участието на световно конвертируеми музиканти от 13 страни", изтъкна проф. Джуров.

 

Началото е с “Реквием” на Емил Табаков

 

Проявите започват в Деня на славянската писменост – 24 май с една от рожбите на “Софийските музикални седмици” - “Реквием” на Емил Табаков. Произведението е писано точно преди 20 години по поръчка на тогавашния директор на фестивала Петър Ступел и досега има две публични изпълнения, всеки път с различни солисти. Този път на сцената в зала “България” ще излязат Марияна Панова – сопран, Андреана Николова – мецосопран, Крили Шарбанов – тенор и Христо Стойнов – бас. Творбата ще звучи под палката на автора заедно със симфоничния оркестър и смесения хор на БНР.

Световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска ще изнесе рецитал на руски и френски камерни творби романси от Глинка и Рахманинов и произведения на Форе и Равел. На пианото ще бъде Семьон Скигин, а датата е 6 юни в зала 9 на НДК.

Между очакваните звезди са още Пламена Мангова, Бойко Цветанов, Владимир Валяревич, Людмил Ангелов, Марио Хосен, Мартина Шукан, Наталия Пришепенко, Себастиян Клингер, Стефан Попов, Филип Бернолд.

Финалът на музикалните седмици е на 27 юни в Народния театър “Иван Вазов” с премиерата на “Възход и крах на любовта”. "Това не е чист балет, а един мултимедиен съвременен спектакъл", каза постановчикът и авторът на музиката Бойко Богданов.

Хореографията е на Мила Искренова, а магията на любовта чрез танца ще представи балет “Арабеск”.

Превземане на нови пространства

Концертите в рамките на “Софийските музикални седмици” ще са основно в НДК в зали 6 и 9.

Изяви ще има и на сцената с най-добра акустика у нас - зала “България”, в Народния театър “Иван Вазов”, на театралната работилница “Сфумато”, Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

Храмовете също отварят врати за класиката. На 23 май в Софийската синагога ще се състои концертът на академичния оркестър “Орфеус” към Новия български университет с произведения на Вивалди и Моцарт.

Бах, Чайковски, Добри Христов, Арво Пярт, Хенри Пърсел и Хайнрих Шютц ще звучат в католическия катедрален храм “Свети Йосиф” под палката на Марк Форкгън на 26 май от 19.30 часа.

Концертите са обединени в циклите “Пианорама”, “Pontes Musicales”, “Годишнини”, “Семеен концерт”, “Сцена на младия музикант”.

В програмата са включени световни премиери на творби, специално написани за фестивала, от Александър Йосифов, Атанас Атанасов, Божидар Петков, Георги Арнаудов, Красимир Тасков, Любомир Денев, Румен Бальозов.

Между премиерните заглавия са и композиции на Бърнстейн, Нино Рота, Лист.

За първи път пред публиката ще бъдат представени новооткрити клавирни произведения на Бетовен.

Под знака на годишнините

“Софийските музикални седмици” ще премине и под знака на честването на много годишнини.

След два века малко познати песни от Верди и Вагнер ще си дадат среща на софийска сцена. Тази година се отбелязва 200-годишнината от рождението на двамата големи композитори.

Ще бъдат отбелязани и още годишнини - 180 години от рождението на Брамс, 100 години от рождението на Бритън, 100 години от рождението на Ангел Манолов и 80 години от създаването на Академичния хор, който сега носи името на маестрото.

В съпътстващата програма са включени премиери на книги, дискусии, майсторски класове, филмови прожекции.

Организатор на проявите е фондация “Международен фестивал “Софийски музикални седмици” в партньорство със Столичната община, Министерството на културата, НДК, Софийската филхармония.

Фестивалът подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Споделяне

Още от Общество