Провокации на 44-те Софийски музикални седмици

Участват световно известни имена от 13 страни, джазът си дава среща с класиката

Концерт на Александрина Пендачанска. Сн. БГНЕС

Четиридесет и четвъртото издание на “Софийските музикални седмици” ще премине под знака на провокациите по думите на арт директора на фестивала Пламен Джуров. Джаза и класиката ще си дадат среща на софийската сцена, както и неизвестни творби на Верди и Вагнер – двамата големи композитори, които са родени преди 200 години.

 

"Разширява се и геополитическата локация на фестивала като към оста “Изток-Запад”, се добавя и “Север-Юг” с участието на световно конвертируеми музиканти от 13 страни", изтъкна проф. Джуров.

 

Началото е с “Реквием” на Емил Табаков

 

Проявите започват в Деня на славянската писменост – 24 май с една от рожбите на “Софийските музикални седмици” - “Реквием” на Емил Табаков. Произведението е писано точно преди 20 години по поръчка на тогавашния директор на фестивала Петър Ступел и досега има две публични изпълнения, всеки път с различни солисти. Този път на сцената в зала “България” ще излязат Марияна Панова – сопран, Андреана Николова – мецосопран, Крили Шарбанов – тенор и Христо Стойнов – бас. Творбата ще звучи под палката на автора заедно със симфоничния оркестър и смесения хор на БНР.

Световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска ще изнесе рецитал на руски и френски камерни творби романси от Глинка и Рахманинов и произведения на Форе и Равел. На пианото ще бъде Семьон Скигин, а датата е 6 юни в зала 9 на НДК.

Между очакваните звезди са още Пламена Мангова, Бойко Цветанов, Владимир Валяревич, Людмил Ангелов, Марио Хосен, Мартина Шукан, Наталия Пришепенко, Себастиян Клингер, Стефан Попов, Филип Бернолд.

Финалът на музикалните седмици е на 27 юни в Народния театър “Иван Вазов” с премиерата на “Възход и крах на любовта”. "Това не е чист балет, а един мултимедиен съвременен спектакъл", каза постановчикът и авторът на музиката Бойко Богданов.

Хореографията е на Мила Искренова, а магията на любовта чрез танца ще представи балет “Арабеск”.

Превземане на нови пространства

Концертите в рамките на “Софийските музикални седмици” ще са основно в НДК в зали 6 и 9.

Изяви ще има и на сцената с най-добра акустика у нас - зала “България”, в Народния театър “Иван Вазов”, на театралната работилница “Сфумато”, Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

Храмовете също отварят врати за класиката. На 23 май в Софийската синагога ще се състои концертът на академичния оркестър “Орфеус” към Новия български университет с произведения на Вивалди и Моцарт.

Бах, Чайковски, Добри Христов, Арво Пярт, Хенри Пърсел и Хайнрих Шютц ще звучат в католическия катедрален храм “Свети Йосиф” под палката на Марк Форкгън на 26 май от 19.30 часа.

Концертите са обединени в циклите “Пианорама”, “Pontes Musicales”, “Годишнини”, “Семеен концерт”, “Сцена на младия музикант”.

В програмата са включени световни премиери на творби, специално написани за фестивала, от Александър Йосифов, Атанас Атанасов, Божидар Петков, Георги Арнаудов, Красимир Тасков, Любомир Денев, Румен Бальозов.

Между премиерните заглавия са и композиции на Бърнстейн, Нино Рота, Лист.

За първи път пред публиката ще бъдат представени новооткрити клавирни произведения на Бетовен.

Под знака на годишнините

“Софийските музикални седмици” ще премине и под знака на честването на много годишнини.

След два века малко познати песни от Верди и Вагнер ще си дадат среща на софийска сцена. Тази година се отбелязва 200-годишнината от рождението на двамата големи композитори.

Ще бъдат отбелязани и още годишнини - 180 години от рождението на Брамс, 100 години от рождението на Бритън, 100 години от рождението на Ангел Манолов и 80 години от създаването на Академичния хор, който сега носи името на маестрото.

В съпътстващата програма са включени премиери на книги, дискусии, майсторски класове, филмови прожекции.

Организатор на проявите е фондация “Международен фестивал “Софийски музикални седмици” в партньорство със Столичната община, Министерството на културата, НДК, Софийската филхармония.

Фестивалът подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Споделяне
Още от Общество

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?