Провокациите с антракса излизат скъпо на "Гражданска защита"

Вододайната зона на язовир "Искър" е под охрана, там има полицейски постове, а водата се контролира в 2 пречиствателни станции, съобщи шефът на "Гражданска защита" ген. Никола Николов пред БНР по повод мерките, които се взимат за защита от евентуална зараза с антракс. По думите му, там имало щатна охрана.

Зачестилите през последните дни подхвърлени пликове с бял прах ген. Николов определи като "ненормална обстановка" и освен това опасна."Тези, които си правят тези майтапи, които всъщност са провокации, струват скъпо заради големите разходи на службите", каза ген. Николов. Екипите на "Гражданска защита" тичат от пункт на пункт и не могат да смогнат, тъй като само преди обед са получени 19 сигнала от София и страната, потвърди Николов.

Вече действа ситуационен център под ръководството на министър Неждет Моллов, включиха се министерството на околната среда и водите, министерство на земеделието и горите.

Според Николов закупените от Русия противогази са малко количество и са за специализираните формирования. Българските противогази били в големи количества и щели да стигнат за по-голямата част от населението.

Запитан как стои въпросът със скривалищата, Николов заяви, че не е сигурен доколко те ще стигнат, но се поддържали непрекъснато.

Проблемите според Николов са свързани с остарелите средства за защита, а тези, които са на ниво, са в малко количество.

Здравното министерство ще снабди няколко лаборатории със съвременна апаратура, реактиви и защитни облекла за персонала за защита при евентуална биологична атака, обяви министърът на здравеопазването Божидар Финков.

За новото оборудване трябват 120 - 140 хиляди лева. Ще се опитаме да вместим тези разходи в бюджета за тази година, но може би Гражданска защита, МВР и министерството на отбраната също се нуждаят от оборудване, добави министърът.

Разговори за съгласуване на действията в тази област са водени с Министерството на околната среда. Още не е изчислено колко струва на държавата работа на екипите, които се занимават с проверките за антракс.

В момента се изготвят инструкции, които ще бъдат изпратени до районните центрове за здравеопазване и директори на болниците за действие при реална ситуация на биологична атака, каза министърът.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?