Прозападен политик ще оглави кризисен палестински кабинет

Прозападен политик ще оглави кризисен палестински кабинет

Палестинският лидер Махмуд Абас натовари в петък досегашния финансов министър Салам Фаяд да състави кризисно правителство. Преди ден президентът разпусна воденото от Хамас правителство и обяви извънредно положение. Салам Фаяд е бивш служител в Международния валутен фонд (МВФ), ползващ се с доверието на Запада. Той не членува в нито една от враждуващите палестински групировки Фатах и Хамас.

Задачата му е възможно най-бързо да се състави правителство, което да успокои обстановката. Този политически ход идва след като в четвъртък въоръженото крило на Хамас окончателно овладя ивицата Газа от съперниците от Фатах, чийто представител е президентът Абас.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че въпреки решението на Абас, той все още е премиер и добави, че не признава президентските декрети. Бившият представител на Световната банка и на МВФ Салам Фаяд е уважавана в международните среди фигура, коментира ББС.

“Това е преврат срещу законността и е в нарушение на всички закони”, заяви говорителят на Хамас Сами Абу Зухри.

Според палестинския основен закон президентът има право да управлява сам автономията чрез декрети в продължение на 30 дни. Този срок може да бъде удължен само с решение на парламента. Президентът освен това обеща провеждането на нови избори максимално скоро, доколкото ситуацията позволява.

Относително спокойствие

В ивицата Газа е относително спокойно, след като изминалата нощ радикалната групировка Хамас пое окончателния контрол там след редица въоръжени нападения срещу ключови обекти на Фатах.

При ожесточените сблъсъци между двете групировки в последната седмица загинаха над 100 човека.

В петък по улиците отново има коли и магазините в Газа са отворени. Забелязват се и въоръжени мъже, но изстрелите са спорадични.

Същевременно Хания призова съмишлениците си от Хамас да прекратят с убийствата на привърженици на Фатах – групировка на президента Абас. "Призовавам моите братя от Хамас да обявят обща амнистия и да гарантират живота на хората", каза Хания.

Групировката Хамас, която е в списъка с терористичните организации на САЩ, Израел и ЕС, завзе тази нощ президентския комплекс в Газа, съобщиха източници от палестинските органи за сигурност.

Саеб Еракат, който е съюзник на Абас, заяви през СиЕнЕн, че Газа “сега официално е извън нашия контрол като Палестинска автономия”.

Междувременно Хания се опита да успокои опасенията за разделяне на автономията, като обеща да не отделя Газа от останалата палестинска територия на Западния бряг.

“Ивицата Газа е интегрална част от палестинската земя и нашите хора в ивицата са интегрална част от нашия народ по целия свят”, каза той. “Ние отказваме съществуването Палестинска държава само на ивицата. Страната е една и не може да бъде разделена.”

Преди ден, след като нападнаха обекти на Фатах, бойците на Хамас изведоха пленници, чиято съдба е неизвестна. Според някои източници те са екзекутирани на улицата, но от Хамас отричат.

Абас и другите членове от ръководството на Палестинската автономия са базирани в Рамала, на Западния бряг. Превземането на контролираните от Фатах палестински служби за сигурност в Газа обаче извади на дневен ред въпроса за съдбата на десетилетния израелско-палестински конфликт.

През февруари Хамас и Фатах се споразумяха за правителство на единството, за да се прекратят периодичните улични престрелки и за да бъде възобновено международното финансиране, предоставяно на автономията основно от САЩ и ЕС. Директните плащания бяха спрени след като Хамас не пожела да се откаже от насилието и да признае правото на съществуване на Израел.

Фузи Бархум, говорителят на Хамас в Газа, заяви по-рано, че групировката налага ислямския закон на завзетата територия. Политическият лидер на Хамас Халед Мешаал, който е изгнаник в Дамаск, отрече върху територията да се налага религиозния закон.

Вяра в Абас

Говорителят на израелското външно министерство Марк Регев заяви пред СиЕнЕн, че Израел се опасява, че Газа ще се превърне в ислямска крепост от талибански тип. Той обаче каза, че остават отворени контактите с умерени лидери като Абас, “който вярва в мира”.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че САЩ стоят зад Абас, на когото бяха предоставени около 60 млн. долара помощ в областта на сигурността. Тя каза, че през 2005 г. Абас е избран с голямо мнозинство и се ползва с пълната подкрепа на САЩ в опитите му да прекрати кризата.

Израел следи с тревога боевете между палестинските групировки и настоява международни сили да патрулират границата на Газа с Египет, за да бъдат предотвратени нови и още по-големи оръжейни доставки, които ще проникват контрабандно, ако Хамас контролира границата.

“Ситуацията в Газа е опасна и заплахата е, че Хамас ще превземе и превърне Газа в “Хамастан” – царство на гангстери, убийци, терористи, на бедност и отчаяние”, каза Ефраим Снех, израелският заместник-министър на отбраната.

Израел се опитва да стои настрана от боевете, които смята, че са вътрешнопалестинска битка, каза говорителят на външното министерство.

Европейската комисия съобщи преди ден, че спира 112 млн. евро помощ за палестинските територии и снема за пръв път 16 от проектите си за подпомагане на Газа заради несигурността там.

 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?