Прозападна партия спечели парламентарните избори в Естония

Рекорден брой гласуваха по електронен път

Прозападна партия спечели парламентарните избори в Естония

Естонската партия на реформите спечели изборите за естонски парламент, проведени в неделя.  Това сочат окончателните данни на Централната избирателна комисия, цитирани
от Франс прес.

Досегашният естонски премиер, лидер на ЕПР Таави Рийвас ще получи най-вероятно втори управленчески мандат. Партията му спечели 28 процента от гласовете на избирателите и получава 30 места от общо 101 места в парламента.

На второ място е проруската Естонска центристка партия, която има 25 процента и получава 27 места в парламента. 

Социалдемократите имат 15 процента и 15 места. Те са досегашен коалиционен партньор на ЕПР, а консерваторите от десноцентристкия съюз "Про партия" и "Рес публика" получават 14
места, след като спечелиха 8 процента, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Нито една от останалите партии не е преминала прага от 5 процента за влизане в парламента, допълва агенцията.

Резултатите показват, че ЕПР и социалдемократите имат общо 45 места в парламента. Досега те имаха общо 52 места.  Следователно сега те са в позиция на малцинство и ще трябва да търсят още един коалиционен партньор, отбелязва Франс прес. Това означава, че са възможни промени в досегашния състав на кабинета, допълва Асошиейтед прес.

Визборите имаха право на глас около 900 000 граждани от общо 1.3 милиона, посочва ТАСС.

Избирателната активност беше от 63.7 процента, посочва Франс прес. От 2005 г. Естония, в която електронната администрация, е доста напреднала, разрешава онлайн гласуването.

Тази година гласуваха електронно 176 000 души, което беше рекорд, допълва АП. В този електронен вот партията на премиера Рийвас печели 37.5 процента, консерваторите получават 1.72 процента, социалдемократите – 16.8 процента, а центристите 7.7 процента, допълва Франс прес.

Резултатът от изборите затвърди подкрепата за коалиционното правителство на Рийвас, което призова Запада да се обедини срещу Владимир Путин. Естония претърпя най-много нарушения на въздушното си пространство от руски военни самолети откакто Москва анексира Крим, отбелязва Ройтерс.

Изборите се състояха в контекст на безпокойство от руските действия в украинската криза. В навечерието на вота Русия организира учения близо до границата с Естония, което засили притесненията.

Защитник на НАТО и на свободния пазар Рийвас, който е на 35 години е най-младият европейски лидер. Ако той запази премиерския пост, вероятно ще продължи с консервативната икономическа политика.

Естония преживя доста успехи в икономически план.

Винаги сме били много отворени към нашите съюзници и искаме да продължим по този път, заяви Рийвас пред Ройтерс, след като обяви победата на партията си на изборите.

Запитан дали ще се опита да състави кабинет с центристите, Рийвас категорично отрече този вариант.

При правителството на Рийвас Естония беше една от малкото страни от НАТО, които запазиха на 2% от БВП разходите за отбраната. От 1992 г. в Естония има плосък данък.

Фискалната политика на страната е такава, че позволи на Естония да има дълг през 2014 г. от 9.6% БВП срещу например 175% от БВП за Гърция. Безработицата в Естония през 2014 г. беше 7.4% срещу 16.7 на сто през 2010 г., когато страната беше в рецесия.

Една четвърт от населението на Естония е рускоговорящо и около 70 процента от тях подкрепят центристите. През 2004 г. центристите сключиха споразумение за сътрудничество с партията Единна Русия на Владимир Путин. Днес партийният лидер Едгар Сависаар каза, че сребърният медал на изборите не трябва да е повод за разочарование за никого, посочва Ройтерс. Той добави, че една толкова много подкрепяна партия не може да бъде заглушена.

По време на предизборната кампания центристите обещаваха утрояване на минималната заплата, така че тя да стане 1000 евро и намаляване на вноските по социалните осигуровки, допълва Франс прес.

В навечерието на изборите допитванията показваха, че центристите ще излязат начело, но това не се случи.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?