Прозрачен, алтернатива и визия са най-изхабените думи в пиара

Прозрачен, алтернатива и визия са най-изхабените думи в пиара

Най-често използваните и изхабени думи от комуникационните специалисти са прозрачен, алтернатива и визия, следвани от истински, статукво и уникален. Анкета, проведена у нас сред над 200 човека, които имат професионално отношение към обществените отношения, определи 15-те думи, които са най-застрашени от загуба на значението им заради прекалена употреба.

Сред тях влизат още думи като екосистема, ексклузивен, етичен,  ивент, иновация, ключов играч, колаборация, проактивен и устойчив. На всички тях са направени карикатури.

Според данни на мониторинговата агенция Perceptika от изведените 15 думи при комуникационните специалисти с най-голяма честота на използване са прозрачен (9989 пъти), алтернатива (7268 пъти), визия (5207 пъти), истински (5169 пъти), статукво (1621 пъти), уникален (1415 пъти).

Резултатите за изхабените думи провокират агенцията V+O Communication да стартира дигитална кампания "Думите имат сила"  по повод 15-ия си рожден ден. Целта е да се насочи вниманието върху правилния подбор на думите, техния смисъл и сила за създаване на правилна комуникация.

"Думите са в сърцето на общуването. Всяка дума носи енергия. Превръщането на някой от тях в модерни, прекомерната им употреба и пришиването им в неправилен контекст ги изхабява и обезсмисля. "Изхабените" думи внасят само шум, но не ѝ стойност. Това ни пречи. Затова си пожелавам всички, които се занимаваме с комуникация да подбираме внимателно и с грижа думите. Само тогава една история става интересна и достоверна, а това не излиза от мода. Същото мнение споделиха много колеги от гилдията и журналисти", коментира Светлана Савова, управляващ директор на V+O Communication България.

За да повдигне темата за изхабените думи агенцията избира различен, леко самоироничен подход.

Съвместно с Китодар Тодоров създават видео, в което класическият текст на разказа на Иван Вазов "Една българка" е "обогатен" с 15-те най-застрашени думи.

Замяната на думите на Вазов с модерните термини води до трагикомичен ефект.

"И защото целта ни е не само да повдигнем темата, а и да образоваме, кампанията ще продължи в рамките на 15 седмици. Всяка седмица ще представяме по една от тези "15 златни" думи с нейното значение от тълковния речник и чрез визия, разработвана като карикатура, за да привлечем внимание и съпричастност към темата", допълва Яворка Петрова, пиар директор на V+O Communication.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?