Прозрачност без граници: Местните избори преминаха в организационен хаос и купуване на гласове

Снимка: БГНЕС

Безпрецедентен брой невалидни бюлетини, голямо количество сгрешени протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), голяма тежест на контролирания и купен вот - това са основните заключения на "Прозрачност без граници" за местни избори и референдума.

Всички тези фактори са довели до огромен брой негласували граждани и 470 хил. недействителни бюлетини – безпрецедентен брой според представителите на организацията.

Наблюдателите отчитат необичайното нарастване на организационните нарушения; незаконна агитация; контролиран и купен вот. Делът на контролирания и купения вот е почти 16 на сто в общата картина от нарушения.

Наблюдението на работата на ЦИК по време на предизборната кампания и в самия изборен ден показва, че тя се характеризира с формализъм, мудност и липса на адекватно ръководство над работата на ОИК. Показателни за това са дългите срокове за регистрация на наблюдателите и социологическите агенции; закъснели указания за процедиране с бюлетините в средата на изборния ден; липса на инициатива за решаване на проблема в работата на ОИК - София на I тур чрез издаване на задължителни указания за работата на комисиите, отчитат наблюдателите на организацията.

По данни на "Прозрачност без граници"  над 73% от всички нередности, докладвани в изборния ден, са организационни. 

Едно от нещата, за които ще настояваме, е промяна в Изборния кодекс, която да дава възможност на гражданите и НПО-тата да обжалват методическите условия на ЦИК, т.е. начина, по който ЦИК указва на СИК и ОИК да бъдат преброявани гласовете. Ако имахме възможност, със сигурност щяхме да атакуваме указанията, заявиха от организацията.

Според тях хакерските атаки срещу редица държавни сайтове не са от характер да променят изборния резултат, но са насочени към накърняване на доверието на гражданите, че администрацията може да организира гласуването.

Програмният координатор на "Прозрачност без граници" Линка Тонева даде и конкретни примери за груби организационни нарушения. В Шумен е казвано, че референдумът не бил задължителен. От Пловдив е имало сигнал, че съзнателно не се поставя втори печат, което прави бюлетината невалидна. Отделно от тези нарушения организацията отчита сигнали, характерни за всякакви избори - множество лица, които стоят пред секциите, но без отличителни знаци; струпване на гласоподаватели пред секционните комисии в 7.00 ч. сутринта; извозване на групи гласоподаватели.

"Прозрачност без граници" чака повече от 20 дни, за да бъде регистрирана като официален наблюдател. Два дни преди изборния ден ние не разполагаме с достатъчно информация колко са застъпниците", даде пример за мудността на ЦИК програмният директор на организацията Ваня Нушева.

На ниво ОИК проблемите също не липсват - с реда и достъпа до изборните помещения, с поправките по изборните протоколи. Секционните избирателни комисии не са достатъчно обучени, за да боравят с изборните книжа, констатират от "Прозрачност без граници", давайки пример – официален протокол, който е поправян три пъти. Това не е чернова, очевидно има нужда от обучение, каза Нушева.

Друг отличителен белег на изборите, който очертават от "Прозрачност без граници", е изборният туризъм, който в рамките на местните избори е един от най-преките способи (особено в малките общини) да се преобърне изборният резултат.

Изборният туризъм е довел до 130 хиляди регистрации, от тях са отменени малко над 1700. Те са отменени по предишния закон. Промените, които бяха направени в закона през лятото, ще действат за бъдеще, категорични са от "Прозрачност без граници".

Според неправителствената организация гражданска реакция срещу изборния туризъм е имало по места. Пример е Бургаска област, където е имало живи вериги срещу "изборни туристи", дошли да гласуват.

Прави впечатление липсата на реална политическа кампания за тези избори. Всички дарения за политическите партии имат ниска стойност - 700 000 лева. Очевидно са използвани "други способи за създаване на електорални предимства", каза Калин Славов от организацията.

От "Прозрачност без граници" обясниха още, че в изборните списъци проблемът с мъртвите души не е решен. Крайно време е да има регистър по настоящ адрес, настояват от НПО-то. И посочват, че са необходими списъци - за тези, които живеят в България, и за тези, които живеят в чужбина.

По отношение на изборния туризъм, препоръката е за периодичен контрол по Закона за гражданската регистрация.

За отчитането на резултатите, "Прозрачност без граници" препоръчва въвеждане на модела на регионалните преброителни центрове и машинното гласуване. Това ще доведе до намаляване на натиска върху гражданите и минимизиране на ефекта на купувания вот, смятат експертите. Категорично не е адекватно с една и съща технология да се отчитат резултатите в общини с 2 млн. население и в общини с 20 хи. души, добавиха те.

Споделяне

Още от Местни избори 2015