"Прозрачност без граници“: Намаляването на партийните субсидии превръща държавата в разграден двор

"Прозрачност без граници“: Намаляването на партийните субсидии превръща държавата в разграден двор

Решението да се намалят партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. за получен глас и да се разреши на партиите да получават финансиране от фирми ще превърне държавата в разграден двор. Това заявяват в своя позиция от организацията „Прозрачност без граници“. Те определят законодателното решение като „писано на коляно“ и посочват, че то отваря вратата за множество негативни явления.

Безконтролното финансиране от страна на бизнеса не е разрешено дори в най-либералните държави, пишат от организацията.

"Неограниченото по размер получаване на дарения от юридически лица (дори това да означава, че една партия може да получи 1 милион само от една фирма и да се превърне в частната партия на фирмата-дарител; такава практика не е допустима дори в либералната политическа система на САЩ; доказателство за грешната посока на промени в българското законодателство е и вчерашното решение на парламента в Австрия, който след корупционен скандал въведе лимит от 7500 евро за отделните дарения от бизнеса и общ лимит от750000 еврона всички дарения, които еднапартия може да получи в рамките наедна календарна година“, посочва се в становището.

Друг проблем е, че промените разрешават партиите да се финансират и от държавни или общински фирми. Тази практика бе широко използвана за източване на такива дружества в миналото.

Освен това се дава възможност партиите да получават пари и от фирми, участващи в обществени поръчки или пък концесионери, които са директно зависими от държавни решения.

"Асоциация "Прозрачност без граници“ счита, че законодателството трябва да гарантира финансирането на политическата дейност в България в съответствие с водещите демократични стандарти, а не да напасва закона спрямо практиките за заобикаляне и нарушаване на съществуващите закони и стандарти спрямо балканските нрави и теснопартийните сметки. В тази връзка продължаваме да настояваме, че най-съществените проблеми при финансирането на политическата дейност са свързани с неефективния контрол върху финансирането на политическите партии и на предизборните кампании”, посочва се в становището.

Споделяне

Още от България