Прозрачност без граници: Нужна е промяна в модела на изборната администрация

Прозрачност без граници: Нужна е промяна в модела на изборната администрация

Необходима е промяна в начина на назначаване на изборната администрация у нас. Такъв извод направи във вторник пред БНР програният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” по повод множеството смени в последния момент на членове на Секционните избирателни комисии.

“Съществува въздействие на членове на секционни избирателни комисии върху изборния процес, не само въздействието на застъпници, на представители на политически партии, но и на представители на местната власт.Това, което видяхме този път е,че всъщност част от организационните нередности се дължат и на опитите на политическите партии да въздействат върху работата на членовете на секционните комисии”, отбеляза експертът като извод от наблюдението върху вота.

“Имаме една политически назначаема и до голяма степен политически зависима изборна администрация. Необходимо е въвеждането на професионален елемент в дейността на изборната администрация, както чрез по-дълготрайно обучение, така и чрез включване на членове, които не е задължително да са членове на политическите партии”, казва още тя.

Нушева изтъкна, че смяната на членове на секционни избирателни комисии в последния момент е нещо, което обезсмисля целия цикъл на подготовка, който ЦИК и РИК правят преди изборите.

“Сравнителният анализ на данните от наблюдението през последните осем години показва ясно, че натискът върху избирателите, изразяващ се в контролиран вот, купуване на гласове, се увеличава по време на местни и парламентарни избори”, каза още програмният дитектор на Асоцияция “Прозрачност без граници”.

“Там, където интересът от достъп до властта или до материални ресурси на местно ниво, е много по-ясно установим, може много по-ясно да се открои. Съответно това води до по-интензивен натиск, по-интензивни опити на участниците в изборния процес за въздействие върху избирателите. Най-често този опит за въздействие се случва в малки населени места в близост до Благоевград, Враца, Монтана, Добрич, Плевен, Разград, Стара Загора, Кърджали, Хасково”, твърди тя.   

Споделяне

Още от България