"Прозрачност без граници": Няма проблем с преференцията

Не може изборното законодателство да се променя всеки път, когато резултатите не харесват за някого, защото това би довело до неустойчива избирателна система. Така Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" коментира появилите се мнения за необходимостта от законови изменения.

”Промените трябва да са насочени към гарантиране на почтеност и законност. Не виждам проблем срещу преференцията. Преференцията е едно от малкото адекватни средства, които възстановяват връзката между избирателите и политическите партии. Това е инструмент за конкуренцията между политически лидери в една партия”, посочи тя пред БНР.

Между ГЕРБ, БСП и ДПС вече се оформя съгласие за премахване на преференцията и промяна на методиката за разпределение на мандатите.

От Асоциация "Прозрачност без граници" са формулирали свои предложения за законови промени, които биха подобрили изборния процес. Те са създаването на избирателен регистър, който съдържа актуални, точни данни на избирателите по настоящ адрес. Другото важно нещо е създаването на регионални преброителни центрове.

Споделяне

Още от България