"Прозрачност без граници" призова избиратените да сигнализират за нарушения

Архивна снимка БГНЕС

Тринадесет от най-честите изборни нарушения, за които гражданите да следят и сигнализират в неделния ден, разпространиха от Асоциация "Прозрачност без граници" два дни преди предсрочните избори за парламент в неделя.

Неправителствената организация призова гласоподавателите, ако забележат подобни нередности, да сигнализират в прокуратурата, МВР или избирателната комисия. 

От "Прозрачност без граници" посочват, че в изборните помещения не трябва да присъстват кандидати за народни представители. Забраната важи и за представители на местната власт и хора без обозначен статут. Членовете на секционните избирателни комисии (СИК), застъпниците и наблюдателите пък задължително трябва да носят обозначителни знаци.

Ако в изборното помещение присъстват хора, които следят изборния процес, но са без обозначителни знаци, гласоподавателите трябва веднага да подадат сигнал. Това важи и ако забележат организирано и безплатно извозване с автобуси и леки автомобили на избиратели за групово гласуване.

Друго нарушение е оказване на натиск върху избирателите да гласуват по определен начин. Възпрепятстването да се гласува също трябва да бъде сигнализирано като нарушение.

Събирането на лични карти и изготвяне на списъци с данните на избиратели трябва да бъде докладвано в МВР, предупреждават от "Прозрачност без граници". Даването на указания за кого да се гласува, както и разпитването на избирателите за начина, по който възнамеряват да гласуват, също попадат в графата на нарушенията.

Гласоподавателите нямат право да разкриват тайната на вота си докато са в избирателната секция. Раздаването на пари и отправянето на заплахи за физическа саморазправа на избирателите нарушават изборния процес.

Опрощаването на дългове, за да се гласува по определен начин, както и раздаването на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги е незаконно, уточняват от асоциацията.

От "Прозрачност без граници" съветват при отиване до урните хората да следят внимателно действията на членовете на секционната избирателна комисия. Те трябва да проверяват внимателно дали гласоподавателите присъстват в съответния избирателен списък и едва след това да подадат бюлетината. Също така трябва да подсигурят запазването на тайната на вота, като за целта не трябва да има пряка видимост към "тъмната стаичка".

Членовете на избирателните секции трябва още да откъсват пред гласоподавателите бюлетината от кочана, след това да поставят първи печат върху нея и след гласуването да сверят дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана. Чак тогава поставят втори печат и откъсват поредния контролен номер. След това вписват в съответния избирателен списък данните на гласоподавателя и той се подписва срещу името си.

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?