"Прозрачност без граници": Висок дял на контролирания вот

Озадачаваща смяна на председатели и членове на секционни комисии

"Прозрачност без граници": Висок дял на контролирания вот

Делът на контролирания вот и незаконното въздействие върху избирателите по време на парламентарните избори в неделя е бил висок, констатира Асоциация "Прозрачност без граници", отбелязвайки като озадачаваща тенденцията към смяна на председатели и членове на секционни комисии през целия ден.

"Данните от наблюдението показват относително висок дял на случаите на контролиран вот и опитите за незаконно въздействие върху избирателите. Анализът на данните дава основание за оценка, че опитите за въздействие върху избирателите се осъществяват предимно от членове на секционни избирателни комисии. Отказът на голям брой председатели на СИК повдига въпроса за техните мотиви", заявяват от организацията.

Подобни случаи се наблюдават в Ловеч, пловдивския ромски кв. "Столипиново", Пазарджик, Разград, Сливен.

"По-драстичните нарушения се изразяват в опити за въздействие върху избирателите от страна на членове на избирателни комисии: – представител на партия влиза в тъмната стаичка и указва на избирателите как да гласуват (Плевенско-с. Буковлък); – отворена урна в Шуменско - с. Хърсово (като случая са възникнали съмнения за осъществяван контрол върху избирателите). Преди началото на изборния ден е получен има сигнал за изплатени бонуси към работните заплати на работещите в мини "Бобов дол" (Дупница/Бобов дол)", добавят от "Прозрачност без граници".

Наблюдателите на организацията са забелязали засилване на опитите за въздействие и контрол от страна на кметове на малки населени места (Добрич, Търговище) и на лица без обозначителни знаци (Стара Загора, Шумен).

"Относително устойчива е тенденцията за нарушения на забраните за агитация. Те се изразяват предимно в разпространение на агитационни материали в близост до секциите в предизборния ден (Разград, Сливен, Велико Търново, София); – микробус, облепен с агитационни материали, обикаля центъра на града (Силистра); – агитация от анонимен анкетьор; – разговори на чужд език в изборното помещение (с. Буковлък- Плевен)", съобщават още от организацията.

Наблюдателите ѝ са подали общо 72 сигнала за нарушения – над 55% от тях са били организационни, 25 на сто – за контролиран вот, над 16% – за незаконна реклама и агитация и над 2 на сто – за купуване на гласове.

"На национално ниво се констатира използване на сайтове на медии за предварително обявяване на данни. Този факт е показателен за неадекватна законодателна регламентация за забраните за анонсиране на предварителни социологически данни", отбелязват още от "Прозрачност без граници".

Споделяне

Още от Избори 2017