Прозрачност без граници: Заради слабата процедура ЦИК стартира с минимално доверие

Новите правила в Изборния кодекс за конституиране на Централната избирателна комисия се оказаха недостатъчни и не без противоречия, именно по тази причина ЦИК стартира с много ниско обществено доверие. Това стана ясно по време на пресконференция на Асоциация „Прозрачност без граници“, чиито експерти са правили мониторинг на процедурата за назначаване на комисията.

От асоциацията оценяват с индекс 30 от 100 възможни пункта конституирането на ЦИК, което означавало, че работата на Комисията стартира при дефицит на обществено доверие.

По думите на председателя на организацията Калин Славов, отпадането на отработената процедура на консултации при президента е довело до липса на синхрон между държавния глава и парламента и натрупване на напрежение.

Той изрази мнение, че изслушването на кандидатите в парламентарните комисии е било формално, а предложенията на гражданските организации не изразяват принципа на професионализъм в комисията, защото кандидатите трябвало да се харесат на депутати и партии.

От "Прозрачност без граници" изразиха притеснение от "тежкия дефицит на време", в който е поставена да работи ЦИК и "деликатната ситуация" да прави 20 неща за 10 дни, а не както било прието - 10 неща за 20 дни.

Изборните книжа трябва да бъдат изработени и публикувани следващата седмица, правилата за машинно гласуване също трябва да са готови следващата седмица, даде пример Калин Славов.

План-сметката за изборите също трябва да е готова следващата седмица, редът и условията за изработването, съхранението и доставка на изборните книжа и материали - също, добави той.

Славов отбеляза, че отделно от това, Комисията трябва да създаде правила за собственото си функциониране, да назначи собствената си администрация и новото обучително звено.

„Беше ли необходимо всичко това и не поставя ли това бързане в риск организацията и провеждането на изборите за Европейски парламент?”, попита той.

Споделяне

Още от България