Прозрачност и отчетност по европейските програми – продължение на заръката на Апостола

 Именно благодарение на пътя, предначертан от Васил Левски, България днес не е само пълноценен и надежден член на ЕС, но е и пример за толерантност и добросъседство. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в словото си пред паметника на Васил Левски в София, където на 19 февруари бе отбелязана 137-та годишнина от гибелта на Апостола.

Тъкмо днес е важно да припомним усилията, които се полагат всекидневно за прозрачност в усвояване на средствата по европейските програми, за отчетност за всяка изразходена стотинка, за борба с корупцията - те не са нищо повече от продължение на примера и заръката на Васил Левски, каза министър Рашидов.

На традиционната възпоменателна церемония присъстваха президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, граждани.

"Левски се превърна в икона на един идеал, вдъхновен от неговото верую - "правата свобода". Как разбира той тази свобода - като единствена и най-висша ценност, за която трябва да жертваш дори и живота си", каза министър Рашидов. "Апостола пише за демократската република, към която се стреми и в която българи, турци, евреи и прочие бъдат равнопоставени във всяко едно отношение - било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение. В тези далновидно написани редове прозира безпогрешния политически усет на Левски, който вижда далеч в бъдещето страната ни", каза още министър Рашидов.

С минута мълчание и падане на колене присъствалите на церемонията почетоха паметта на Апостола. Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България и Ботевия марш.

По-рано по повод годишнината в памет на Васил Левски беше отслужена панихида в църквата "Света София".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?