ПС на НДСВ действа като ЦК и Политбюро, според БСП

Социалистите обвиниха Политическия съвет на НДСВ, че изземва функциите на държавните органи и действа както ЦК на БКП и Политбюро по Живково време.

Заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров е изпратил писмо до областните управители, в което НДСВ се обръща към тях, за да бъде организирано изпълнението на различни публични проекти, съобщиха днес от БСП. Одобряването на тези проекти трябва да стане от Политическия съвет на НДСВ, т.е. неглижират се правителството, институции и ведомства, за да бъде реализиран някакъв временен интерес с оглед на предстоящите избори, обяви зам.председателят на партията Румен Петков. Той посочи, че се определя и финансовата рамка на тези проекти - от 3 до 10 хиляди лева.

Отговорността в случая е на министър-председателя, той измества държавническия подход при взимането на конкретни управленски решения с изцяло политически, смята заместник-председателят на БСП. Според него това напомня на стремежа "управлението на държавата да се решава в Централния комитет и в Политбюро", нещо, с което по думите му очевидно министър-председателят се е справил като теория и практика.

Неотдавна депутати от НДСВ се вдигнаха на бунт срещу правителството, че регионални проекти, за които са поели ангажимент пред избирателите си, не получават подкрепа в министерствата.

"Опитваме се в малките населени места да има реализация на проекти, които да подобрят живота на хората. Става дума за населени места, в които може да има членове на НДСВ, а може и да няма. Става дума за един предварителен експеримент, с който да проверим дали има необходимост от такива проекти и на тази основа политическият съвет на НДСВ, ако самият експеримент е успешен, ще предложи на правителството да вземе по съответен ред решение за финансиране на тези проекти", обясни Свинаров по-късно пред Дарик радио.

Той обясни, че писмото не било огласено публично, понеже се извършват предварителна експериментална политическа работа". Свинаров отхвърли като некоректни обвиненията на БСП, че НДСВ се опитва да прави предизборна кампания с държавни пари.

"НДСВ не го е правила до сега, нито по време на местните избори, нито ще го прави за парламентарни избори 2005 година. Имам представа, че от почти всички области има предложения за проекти и те ще се обсъдят следващите 10 дни и в началото на юли ще кажем дали експериментът е успешен, за да преминем към неговата формална част по институциите предвидени в конституцията", каза още зам.председателят на царската партия.

Още от България