ПС на НДСВ подкрепи Станков срещу избора на шеф на ВАС

Политическият съвет на НДСВ подкрепи правосъдния министър Антон Станков в опита му да спре процедурата по избор на шеф на Върховния административен съд (ВАС), открита в сряда от Висшия съдебен съвет (ВСС). Днес ръководството на жълтата партия в специална декларация обяви, че възразява чрез "процедурни трикове" да се забавя реформата в съдебната система.

ВСС откри процедура за избор на шеф на административния съд след като сегашният председател и бъдещ конституционен съдия Владислав Славов подаде оставка преди да изтече мандатът му. Светкавично правосъдният министър обяви, че ще обжалва процедурата, защото тя е започнала в грубо нарушение на закона. Според Станков срокът за издигане на кандидатури започва от началото на октомври, тъй като мандатът на Славов като шеф на ВАС изтича на 1 декември. Освен това постът във ВАС не е вакантен, защото президентът не е издал указ за освобождаването на Славов.

"За обществото са неясни мотивите за тази оставка, както и дали в настоящия момент тя е допустима", се казва в днешната декларация на НДСВ. В нея ръководството на царската партия призовава номинирането за шеф на съда да стане в съответния срок.

Според ПС на НДСВ се създава впечатление, че зад оставката не стоят съображения за загриженост, а за "съзнателно създаване на условия за пристрастно и режисирано номиниране на нов председател".

Депутати от БСП също коментираха миналата седмица, че ВСС бърза да определи бъдещия върховен административен шеф преди изтичането на своя мандат през декември, за да запази статуквото на свързваните със СДС висши магистрати в съвета. НДСВ разчита да вкара 11 души от парламентарната квота в бъдещия ВСС и предпочита новият състав да определи следващия шеф на ВАС - институцията, която контролира актовете на изпълнителната власт.

Споделяне

Още от България