Пшеницата е достатъчно за баланса, може да се извърши добър износ

Пшеницата е достатъчно за баланса, може да се извърши добър износ

Зърненият баланс на страната е осигурен и няма място за притеснения, каза заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова след редовното заседание на Консултативния съвет по зърното в понеделник.

Данните на министерството показвали, че страната е обезпечена със зърно за хляб, за фураж и за посев. Реколтата се очертава да е около 3.6-3.7 млн. тона при среден добив от декар 340-350 кг. от декар и неприбрани около 9% заради лошо време. Около 35% от пшеницата е с добри хлебопекарни качества.

С окончателни данни Министерството на земеделието ще разполага към 20 август.

Заедно с остатъка от миналата година страната ни ще има осигурени около 3.8 млн. т пшеница и от тях спокойно могат да бъдат изнесени около 1.1 млн. т., още повече, че външният пазар благоприятства износа, обясни председателят на Софийската стокова борса Васил Симов.

Стана известно, че заради сушата и пожарите Украйна и Русия спряха износа, а те са едни от големите играчи на борсите. Цената на борсите се покачва и износът на българско зърно може да бъде успешен.

В момента се наблюдава изчакване на българските борси. Производителите вдигат цената на 300-350 лева за тон, купувачите предлагат със 100 лева по-ниска и сделки почти няма. На някои световни борси цената на тон пшеница е достигнала 280 долара и това кара продавачите да изчакват, а купувачите да се оглеждат.

Продавачи, сключили фючърсни сделки през март-април, на много по-ниски ценови равнища, може да поискат да развалят договорите и са склонни да платят неустойка от 20% върху договорената цена, защото могат да продадат продукцията си с 30% по-скъпо, обясни Красимир Аврамов, председател на консултативния съвет.

Цената на хляба основно ще се определя от пазара на пшеницата и цената ѝ. Няма напрежение и спекула по веригата, като няма и причини килограм хляб да надхвърли 1.20-1.40 лв. за килограм, при условие, че тон качествено брашно сега струва 600-620 лева, коментира Георги Попов от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?