Психиатри искат регистър и диспансеризация на психично болните

Погрешно се насажда впечатлението, че всяка потресаващо събитие е дело на такива болни

Трябва да бъде създаден регистър на психично болните, като данните в него да не са общодостъпни, а да служат само на медиците и експертите. Това заяви в неделя националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова, коментирайки петорното убийство в София, както и два трагични инцидента от седмицата във Великотърновско, в които бяха замесени психично болни. Професор Миланова ще представи предложението си в парламента идната седмица.

Проблемът с психично болните, които правят впечатление по улиците, не е липсата на медицински грижи, а в това, че голяма част от тях, след като са получили медицинска грижа, при излизане от болницата нямат адекватно обслужване. Няма служби, няма подготвени екипи, които да продължат да проследяват състоянието им, каза проф. Миланова пред БНР. Според нея голяма част от психично болните се нуждаят предимно от социална помощ и психологическа работа.

До 2001 година е била задължителна диспансеризацията на психично болните, след което отмяната ѝ затруднява грижите за тях, понеже лекарите не разполагат с информация за хроничното протичане на заболяванията и с прилаганото лечение.

Това схващане споделя и доц. Емил Калудиев от Военномедицинска академия. Според него в обществото и медиите погрешно се наслагва впечатлението, че всяко извънредно и потресаващо събитие е дело на психично болен.

Когато нещо бъде извършено от психично болен, веднага са изнасят всичките му данни и информацията за състоянието му, а когато престъплението е извършено от криминално проявен, се борави с инициали, каза Калудиев. Той съобщи, че около 70 000 души в страната имат заболяване от шизофрения, но само 1-2% от тях могат да извършат тежки криминални престъпления.

В Европейския съюз 40% от хората са с някакви психични отклонения, а в България над психично болните все още тегне стигма, коментира лекарят. Той оправда близките на пациентите си, защото според него не е възможно  роднините на болните да ходят на работа, за да ги издържат и да полагат грижи за тях, но и да бъдат денонощно с тях, за да ги контролират. Именно поради това е нужна диспансеризация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?