Лекар:

Психиатриите имат нужда от пари, за да не залеят болните страната

За персонала вече е опасно да работи с големия брой пациенти

Д-р Тодор Толев, сн. БГНЕС

Държавните психиатрични болници имат спешна нужда от финансиране, за да не се наложи болните да залеят страната, заяви директорът на психиатричната болницата в Раднево д-р Тодор Толев.  Директорите на 12-те специализирани психиатрични болници в страната се срещнаха в  Раднево в петък, за да обсъдят проблемите, пред които са изправени лечебните заведения.

“Направихме една работна среща, посветена на проблемите на болниците и най-вече на изключително тежката кадрова криза. Целта на тази среща в режим на съвместност и добронамереност с Министерство на здравеопазването е да се намери решение на проблема“, заяви психиатърът, цитиран от БГНЕС.

"Причината за тази катастрофална липса на персонал всички съзнаваме, че не е от сега. Постепенно, година след година тя се акумулираше и най-накрая тя стигна онази точка, при която, ако ние официално не заявим някои неща, ще бъде лошо“, посочи Толев.

Той коментира, че няма как услугите в доболничната помощ да заменят психиатричните болници.

“Когато персоналът е по-малко от онова, което гарантира безопасност на пациентите, тогава ние сме задължени тези пациенти да ги пускаме, защото в едно затворено психично отделение с 30-40, 50-60 пациенти с тежко увредено психично състояние, ако бъдат оставени сами, оставям на вашата фантазия за това какво ще се случи. В този случай отговорност носим ние... Аз нямам законовото право да накарам лекар или сестра, или санитар да работи при условия, при които не може да осигури живота и сигурността на поверените пациенти, пък и на персонала“, заяви Толев.

“Сборът от пациентите, които изискват по-интензивни психиатрични грижи е по-голям от легловата база в цяла Южна България. Следователно, ако по някаква причина се озоват извън стените на болницата, те ще залеят цяла Южна България, до Бургас ще стигнат. Кому е нужно това? И по-големият въпрос е кой носи отговорността? Възможно е дори и в този момент, докато говорим, някъде да се пролее кръв. Това ви го казвам с пълната си сериозност на човек, който има над 30-годишен стаж в тази болница“, коментира Толев.

Един лекар в психиатричната болница в Раднево обслужва около 80 пациенти, а една медицинска сестра на смяна трябва да се грижи за стотици болни. Така е и в останалите 11 държавни специализирани заведения. Много от специалистите напускат, защото заплащането е много ниско - 500 лева получават лекарите, по 400 медицинските сестри, а обслужващият персонал - минималната работна заплата. 


Толев съобщи, че агресията към персонала от страна на пациентите расте. По думите му положението в почти всички психиатрични болници в страната е едно и също.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?