Психично болен нападна с газов пистолет кортежа на Цветанов

Повдигнато му е обвинение за хулиганство и може да бъде осъден на затвор до 5 години

Психично болен нападна с газов пистолет кортежа на Цветанов

60-годишен мъж, регистриран в психодиспансер, устрои импровизирана засада на кортежа на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов в сряда сутринта в близост до Министерството на вътрешните работи. За случая съобщиха за Mediapool от министерството.

Инцидентът е станал на улица "Гурко", като според МВР мъжът избутал на платното кофа за боклук, за да препречи пътя на кортежа.

От МВР допълниха, че мъжът носел газов пистолет, който не могъл да използва, защото гардовете от НСО успели да го обезвредят.

Нападателят нямал постоянен адрес в София.

Обектът на нападението Цветан Цветанов каза пред БНР, че на такива случаи не трябва да се дава особена гласност. Запитан дали намира умисъл в нападението, той каза пред журналисти, че е чудно защо мъжът е нападнал точно кортежа му, като преди това по същия път са минали толкова коли.

Ако задържаният мъж действително има регистрация в психодиспансер, а състоянието му се докаже с експертиза, той няма да носи наказателна отговорност.

"На настоящия етап нямаме основания да считаме, че мъжът не е годен субект за наказателно преследване. Нямаме основание да считаме, че той не може да носи наказателна отговорност”, каза следобед говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев, който уточни, че все пак психическата годност на човека ще бъде установена с експертиза.

Прокурорът съобщи, че срещу мъжа е повдигнато обвинение по чл. 325, ал. 2 - за извършени хулигански действия с особена дързост. До 5 години лишаване от свобода се предвижда по това обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България