При опит да бъде задържан заради заплахи да застреля деца

Психично болен уби полицай в акция "успешна за обществото и трагедия за МВР"

Ръководството на МВР обвини предшествениците си в бездействие

Сн. БГНЕС

Мъж с психични проблеми уби един полицай и тежко рани други трима, преди да бъде прострелян и задържан след 12-часова акция в Лясковец. Драмата се разигра в центъра на градчето, в непосредствената близост до училище, а в петък по обед мъжът бе обезоръжен и заловен от екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Тримата ранени полицаи са без опасност за живота, но единият може да загуби ръката си и да остане инвалид.

Въпреки трагичния развой на акцията, тя бе определена от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров като "успешна за обществото", а вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че тя е проведена по всички правила.

Стрелецът е 53-годишният Петко Савов Петков, който от две години е безработен, не излиза от дома си и е под грижите на възрастната си майка. Разполагал е с общо 4 оръжия – ловен автомат, двуцевка и две ловни карабини. Разрешителното за оръжията му е издадено от МВР през 2009 г. За това, че е опасен и за себе си, и за околните, се знае от поне от две години, когато Районната прокуратура в Грона Оряховица е поискала принудителното му настаняване за лечение. Акцията по задържането му обаче била осуетена при предишното ръководство на МВР, към което сегашните началници на ведомството препращат вината за разигралата се трагедия, без да отговорят защо те не са действали през деветте месеца, откакто са на власт.

Според директора училището, от около месец и половина мъжът изпратил писма до него, че ще използва оръжие, ако децата продължават да вдигат шум и да му пречат. Директорът подал сигнал в полицията, а в училището били разлепени предупреждения към децата да заобикалят блока, където живее агресивният мъж.

Бившият главен секретар отменил операция по задържането на болния през 2012

Междувременно сегашният вътрешен министър и главният секретар индиректно препратиха отговорността за смъртта на служителя на СОБТ Емил Шарков към предшествениците им Цветан Цветанов и Калин Георгиев. Причината - през 2012 г. е била отменена операция по залавянето на Петков, въпреки че Районният съд в Горна Оряховица разпоредил принудителното му довеждане във връзка с искане на прокуратурата за въдворяването на мъжа в клиника.

Лазаров не пожела да каже кой точно е отменил операцията преди две години, уточнявайки единствено, че мотивът е бил, че е твърде опасно. Едновременно с това прокуратурата разпространи подробно съобщение, според което бившият главен секретар Калин Георгиев е разпоредил Петков да не бъде арестуван през 2012 г. Причините обаче не се споменават.

Така и не се изясни защо операцията не е била осъществена при новото ръководството на МВР.

Петков парирал успешно всички опити да бъде заловен

От съобщението на прокуратурата става ясно, че властите са имали представа за влошеното психическо състояние на Петков още през февруари 2012 г., когато се иска принудителното му лечение.

"Мотивите на прокуратурата са постъпили множество жалби от Петков срещу негови съседи. При извършените проверки обаче са събрани данни, че вероятно лицето-жалбоподател страда от психично заболяване и се нуждае от лечение, тъй като е опасен за себе си и околните. Съдът е постановил принудително довеждане на Петков. На 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на СОБТ и Института по психология на МВР за задържането и довеждането му в съдебно заседание. По разпореждане на главния секретар на МВР операцията не е реализирана. Образуваното в Районен съд – Горна Оряховица производство за настаняване и лечение е прекратено от съда на 30.03.2012 г., след двукратни опити Петков да бъде принудително доведен и изслушан от съдебен състав", уточняват разследващите.

На 16 октомври м.г. срещу Петков са образувани две дела – за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси и за заплаха с убийство. Причината за първото производство е, че мъжът е имал разрешително за оръжие, издадено през 2009 г., което е изтекло на 18 юни 2012 г. Защо обаче разследването започва близо година и половина по-късно, не се съобщава. Делото за заплаха с убийство пък е по жалба на Николай Кожухаров, директор на училището до дома на стрелеца.

"В хода на разследването са събрани доказателства за емоционалната нестабилност на Петко Петков (враждебни нагласи и неадекватни междуличностни отношения). На 13.03.2014 г. Районен съд – Горна Оряховица е дал разрешение за исканото претърсване и изземване, което е изпратено на разследващия орган за изпълнение. На 13.03.2014 г. случаят е докладван във Върховната касационна прокуратура", допълват от прокуратурата.

Как спецполицай загина при внимателно планирана операция

По-рано в петък вътрешният министър отиде в парламент, за да запознае депутатите с хронологията на случая. По думите му първоначално целта на планираната операция била полицаите принудително да влязат в дома на Петков и да отнемат оръжието. На място е имало психолози. Взето е обаче решение тази операция да не се провежда, предвид на директната заплаха, че може да използва оръжие спрямо учениците.

"На 13 март е изготвен план за провеждане на полицейска операция. В 00.00 часа на 14 март започва инструктаж, на който присъства началник-отдел от "Национална полиция", командир на Специализирания отряд за борба с тероризма. Провежда се повторен инструктаж. И на двата инструктажа са присъствали психолози", каза пред депутатите МВР шефът.

След като са били ранени двама души, служители на реда отново подават команда да се прекрати стрелбата. "Лицето заявява, че ще се предаде, след което открива огън. При него загива на място служител на Специализирания отряд за борба с тероризма", посочи министърът.

Въпреки очевидния провал на операцията, Цветлин Йовчев подчерта, че са спазени всички нормативни документи и процедури.

Тримата ранени полицаи бяха докарани във ВМА в София от самолет "Спартан" с лекарски екип, след като в 13.30 часа бяха взети от летището в Горна Оряховица. Преди това те бяха откарани в болницата във Велико Търново. И тримата са с огнестрелни наранявания на горни крайници, но със стабилни показатели и няма опасност за живота им.

Стрелецът е настанен в болницата във Велико Търново с опасност за живота, направена му е една операция и му е отстранен единият бъбрек. Според лекари, мъжът има няколко огнестрелни рани, вероятно са засегнати червата му и има перитонит.

Йовчев ще предприеме "съответните действия" ако се окажело, че е виновен

"Ако с мое действие или бездействие съм допринесъл за трагичната развръзка на тази операция, то бих предприел съответните действия", декларира той и призова: "Нека да изчакаме, да приключат всички действия по тази операция. Ще направим внимателен анализ и ще видим за какво става въпрос".

Йовчев каза, че ще бъде проверено по какви причини е била отложена операцията на СОБТ през 2012 г. "Замазването и замитането на случая под килима доведе до това, че имахме конкретна пряка опасност за децата в училището в Лясковец. Нямаше как, да оставим нещата да останат по същия начин. Може би, ако бяха взети адекватни мерки преди това, нямаше да се стигне до това да трябва да се действа в условията на неотложност", обобщи Йовчев.

Операцията – "успешна е за обществото, за нас е трагедия"

Впоследствие Светлозар Лазаров свика своя пресконференция в МВР, на която прочете извадки от съобщението на прокуратурата. Запитан как оценява акцията на подчинените си в Лясковец, той заяви: "Успешна е за обществото, за нас е трагедия".

Въпреки това от думите му стана ясно, че няма никакво намерение да подава оставка: "Аз си поех отговорността, след възникването на инцидента отидох на място, операцията си продължи. Не допуснахме да пострадат мирни граждани".

Лазаров не пожела да отговори какви са били заключенията от психотеста на Петков, когато през 2009 г. му е издадено разрешително за ловно оръжие. "Мисля, че е по-адекватно да отговорят тези, които са дали разрешението за оръжие", лаконичен бе той, въпреки че това е в правомощията на подчинената му служба в МВР – "Контрол по общоопасните средства".

Запитан дали е обсъждан вариант екипът на СОБТ да щурмува апартамента на Петков през нощта, за да се търси елемент на изненада, той раздразнено заяви, че "колегите като се движат с фенери са живи мишени". Използването на светлинни и звукови гранати също не било възможно, тъй като стрелецът бил барикадирал прозорците си с радиатори.

"Реално предотвратихме по-тежък инцидент, който можеше да се случи скоро", обобщи Лазаров, след което даде да се разбере, че отговорно за драмата предишното ръководство на МВР, което е отменило акцията. "Акцията е била отменена, защото лицето Петко Петков отново се е барикадирал в дома си и не е допускал никой", добави главният секретар, без да влиза в подробности.

Заяви обаче, че "не може да има отказ от правосъдие – това е девалвиране на държавността". "Имаме девалвация, агресивност, нарастваща агресия", описа общата картина Лазаров.

Цветанов: Да дадат отговор какво направиха за 9 месеца – ликвидираха МВР

"Ликвидаторите на МВР са Цветлин Йовчев и главният секретар. Какви действия са предприели при последните писма, които са писани в продължение на последните 4-5 месеца? Дали е имало нещо 2010 г., дали е имало нещо 2009 г., 2007 г., 2006 г. – ние говорим за 9 месеца, когато управляваш системата за сигурност и последните 4-5 месеца, когато има няколко писма със заплаха към учениците и директора", коментира депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Той обаче не можа да си спомни дали по неговото време случаят с Петко Петков е бил разглеждан от ръководството на МВР.

"Не мога да ви кажа 2010 г. какво е имало. Аз мога да кажа какво се е случило през последните 4-5 месеца и днес имаме фатален край със загубата на един човешки живот на един български полицай и ранени още трима полицаи. Нека професионалното и политическо ръководство на МВР да дадат отговор какво направиха за 9 месеца? Разградиха системата, дезинтегрираха я, а всъщност системата трябваше да бъде интегрирана и това, което правихме през всичките тези години на реформи в диалог с Европейската комисия", отклони въпроса бившият МВР шеф.

Той напомни, че при мандата на ГЕРБ полицията доста по-успешно се е справила в подобна ситуация – по време на заложническата драма в клона на "Инвестбанк" в Сливен.

"При ситуацията в Сливен нямаме убит, нямаме загинал нито полицейски, нито гражданин, който да е пострадал от действията на структурата на МВР. Това са поуките, които трябва да се взимат, и планирането на съответните операции и отговорности, които трябва да се носят. Главният секретар носи цялата отговорност за този случай и политическото ръководството в лицето на министъра и вицепремиер за всички тези реформи, които направиха и съсипаха системата на МВР", добави Цветанов.

Той отправи критики и заради решението жилището на стрелеца да бъде щурмувано силово: "При положение, че има много други способи и методи, с които той може да бъде изведен от дома си и да бъде задържан, без да има абсолютно никакви последствия за всички тези, които участват в тази операция. Въпросът е да има професионализъм и чуваемост на професионалистите в системата на МВР, а не да бъдат обвинявани по начина, по който го правят".

В същото време лидерът на ДПС Лютви Местан пламенно защити действията на ръководството на МВР, определяйки Йовчев, като "един от най-успешните и добри министри в кабинета "Орешарски" – рядък професионалист, който има огромна заслуга за променената демократична среда в България, за премахването на усещането за полицейщина, човек с неоспорим международен авторитет".

"Парламентарната група на ДПС изразява съболезнования на близките на загиналия полицай, но категорично стои зад министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Дума не може да става за оставката му", заключи Местан. В памет на Емил Шарков депутатите запазиха една минута мълчание по време на петъчното си заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?