Психично болният, прегризал гърлото на друг пациент, няма да бъде съден

Психично болният разградчанин Туран Сюлейман, който уби по особено жесток начин друг пациент на психиатричното отделение на болницата в Разград преди месец, не носи наказателна отговорност. Това съобщи окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов на пресконференция в сряда.

Извършената експертиза установила, че Сюлейман страда от заболяване и не може да разбира свойството и значението на извършеното. Заради заключението на вещите лица е прекратено наказателното производство срещу 45-годишния Туран, а по-късно Окръжният съд на Разград реши той да бъде настанен за едномесечно принудително лечение в психиатричната болница в Ловеч.

Лечението на мъжа може да бъде продължавано в зависимост от здравословното му състояние, като това ще реши съдът, в чиито район се намира лечебното заведение.

Окръжният прокурор съобщи още, че от данните от разследването е отделил материали за провеждане на ново разследване, което да установи има нарушение на медицинските стандарти при приема и провеждането на лечението на Туран.

Смятам, че е редно при наличието на смъртен случай в болнично аведение да бъде установено дали там се спазват всички изисквания на добрата медицинска практика, коментира той.

Дамянов подчерта, че новото дело е образувано срещу неизвестно лице и на този етап няма доказателства лекар да е извършил престъплението. Той зави още, че във всички случаи най-вероятно ще бъде назначена експертиза, която няма да бъде направена от вещи лица от Разград.

Инцидентът в психиатричното отделение на МБАЛ-Разград стана на 7 ноември около 4 часа сутринта. Настаненият за лечение Туран е убил по особено мъчителен начин намиращия се в същото помещение лежащо болен 58-годишен Селиман Ахмед, като убийството е извършено чрез прегризване гърлото на жертвата и изтръгване на гръкляна.

В съдебната зала обвиняемият е обяснил, че е извършил престъплението, защото "дяволът се вселил в Селиман Ахмед".

Споделяне

Още от България