Психо-тестовете за агресия на шофьорите на такси тръгват от 5 август

Психо-тестовете за агресия на шофьорите на такси тръгват от 5 август

Новата методика за психологически тестове, с която се повишават изискванията към шофьорите на таксита, влиза в сила от 5 август, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов, цитиран от пресцентъра на министерството във вторник.

 

Тя ще оценява допълнително внимание на степента на риск у водачите на леки таксиметрови коли, нивото им на самоконтрол, склонността към употребата на алкохол. Въвежда се и допълнителен въпросник за агресия. На 1 август допълненията в методиката ще бъдат предоставени на всички психологически лаборатории в страната.

 

Шофьорите на такси ще минат поетапно през новото оценяване на психическата им пригодност. Това ще стане чрез изтичане на валидността на документа им за таксиметрова дейност, който има три годишен срок, обясниха от Министерството на транспорта.

 

Причината е, че няма техническа възможност всичките над 60 000 шофьори на такси да бъдат подложени на новите психотестове веднага след влизането им в сила.

 

Промените в методиката за психологическата пригодност на таксиметровите шофьори беше предприета след тежкия пътен инцидент на столичния булевард "Цариградско шосе“ на 10 юли, при който пиян таксиметров шофьор се вряза в спирка и причини смъртта на млада жени, а преди дни от травмите почина и 6-годишно момиченце.

 

В момента около 10 % от всички проверки на таксита завършват с акт. Това е показала проверката на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“. От 2574 таксита проверени в периода от 15 до 29 юли, почти всяко десето е имало някакво нарушение.

 

Сред предложените от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията мерки, представени в ресорната парламентарна комисия, е и въвеждането на патентен данък за такситата. Според министър Папазов така таксиметровата дейност ще бъде извадена на светло.

 

Друго предложение на министерството е при употреба на алкохол от шофьора да не се дава повече лиценз за управление на автомобил като такси.

Споделяне

Още от България