Психолог съветва ТВ зрителите да ограничат новините за катастрофата

Включването на пострадали в ефир погазва етичните норми, смята АЕЖ

Д-р Пламен Димитров. Снимка: БНР

"Присъствието на репортери и камери в епицентъра на катастрофата, с пряко показване на последствията, обикновено има мощен вторичен виктимизиращ ефект на зрителите. Някой от нещата се гледат и от деца и от много близки на пострадалите!"

Това коментира председателят на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров в петък пред БНР по повод трагичната катастрофа с автобус края Вакарел, при която загинаха шестима души и пострадаха над 20-има.

Случаят бе отразяван в реално време от репортери на националните телевизии, някои от които си позволиха да навлязат в периметъра на произшествието, докато там все още се извършваше спасителна акция на оцелелите.

В тази връзка д-р Димитров посъветва телевизонните зрители да не злоупотребяват с повтарящото се гледане на новини, в които са експлоатира трагедията на хората, както и да бъдат предпазвани децата от подобни кадри.

Отразяването на самата катастрофа показва "недостатъчно присъствие на държавна политика и стандарти за действие в критични ситуации", коментира Димитров, според когото на гражданите не се гарантира грижа за това, което такъв инцидент предизвиква в психичното им пространство. Според него неприкосновеността на личността на засегнатите също не е гарантирана.

По отношение на посттравматичния шок, който обичайно изпитват пострадали в подобни катастрофи, той увери, че с колегите му са на разположение на всеки, който би потърсил психологическа помощ.

"Нашите контакти са гарантирани от етичния и професионалния стандарт на Дружеството на психолозите при пълна поверителност на контакта. Хората могат да използват телефоните 0887 62 89 09 и 0889 35 79 60", добави д-р Пламен Димитров.

По думите му на всички страници на дружеството в социалните мрежи и в интернет ще бъде публикувана информация как може да се направят срещи от 12.00 часа в събота до края на деня при предварителна уговорка по телефона.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) остро осъди поведението на някои от националните телевизии при отразяването на трагичния сблъсък край Вакарел.

"Самоцелното задаване на въпроса "Как се чувствате?" преследва сензационното отразяване на случая и по никакъв начин не е в услуга на обществен интерес, който без съмнение е насочен към изясняване причините за инцидента и ролята на държавния контрол. Категорични сме, че подобно отразяване е грубо погазване на етичните норми. То показва неуважение към хора, преживели инцидента, пострадалите при него и паметта на загиналите и техните близки", подчертават от АЕЖ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?