"Психология" остава най-желаната специалност в Софийския университет

Част от висшите училища вече записват първокурсници

Сн. БГНЕС, архив

Записването на новоприети студенти в някои от най-големите университети в страната вече започва. Първото класиране беше обявено във вторник в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), както и в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Първият етап на подреждането беше обявен в Техническия университет в София, в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

На 9, 10 и 11 юли пък приетите във Великотърновския университет могат да се запишат или да подадат заявление за участие във второто подреждане.

И тази година повечето университети не публикуват минималните и максималните балове за прием. Преди това даваше възможност не само на кандидат-студентите да се ориентират за шансовете си при следващите подреждания, но и показваше нивото на приетите студенти. Информацията за класирането обаче вече масово се предоставя индивидуално на кандидатите. Засега данни за минималните балове се намират само на страницата на Пловдивския университет.

7148 кандидати за 5050 места в СУ

Иначе в най-голямото висше училище - Софийският университет, документи за прием са подали 7148 души при около 5050 свободни места държавен прием. Първото класиране там беше обявено във вторник, съобщиха от висшето училище.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности отново е "Психология", въпреки че образователното министерство се опитва да пренасочи търсенето на висше образование към инженерни, педагогически специалности и направления, в които има недостиг на кадри. На второ място сред най-желаните специалности в Алма матер е "Софтуерно инженерство", което все пак е сред приоритетните за правителството. Третото място заема специалността "Право".

На следващите места кандидатите са поставили "Фармация", "Комуникационен мениджмънт", "Компютърни науки", "Английска филология", "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Журналистика" и "Медицина".

"След първото класиране са приети 66 лауреати и първенци на национални и международни олимпиади", обясниха от университета.

От 10 до 12 юли приетите на първо класиране трябва или да се запишат, или да подадат заявление за участие във второто подреждане в Софийския университет.

Записването се извършва в отдел "Студенти" на факултета, в който кандидатите са приети. Студентска книжка се закупува в книжарниците в Ректората и факултетите. Освен нея трябва да бъдат представени оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса, формуляр за записване на новоприети студенти (изтегля се от страницата на Софийския университет и се попълва), попълнен онлайн формуляр за електронна студентска карта и квитанция за платена такса за електронна студентска карта, две паспортни снимки и декларация за здравно осигуряване, която се получава при записване.

Кандидатите, които искат да участват във второто класиране, трябва да го направят в специалността, в която са приети. При това трябва да оставят оригинала на дипломата си за средно образование. Така университет си гарантира, че младежите няма да участват в класирането в друго висше училище, което също изисква потвърждаване за второ подреждане с депозиране на дипломата.

Неприетите от първия етап кандидати участват автоматично в следващия етап.

Вторият етап на класирането ще бъде обявен на 16 юли, а записването или заявяването за участие в третия етап е от 17 до 19 юли. На 23 юли ще бъде обявен третият етап, а записването след него е от 24 до 26 юли, включително.

Кандидатите в УНСС искат да учат "Финанси, счетоводство и контрол"

"Финанси, счетоводство и контрол", "Икономика и бизнес", "Икономика на инфраструктурата" и "Право" са най-желаните специалности в Университета за национално и световно стопанство. Първото класиране там също беше обявено във вторник, а записването на приетите студенти е от 10 до 13 юли. Младежите, които не са приети по първо желание и искат да участват и във второто подреждане, трябва да заявят това изрично и да предоставят оригинала на дипломата си за средно образование.

Местата за първокурсници в УНСС тази година са 3140. От университета съобщиха, че всички те са заети на първото класиране, което означава, че кандидатите са поне равни на свободните места.

"Културен туризъм" води по бал в Пловдивския университет

Специалността "Културен туризъм" се оказа с най-висок минимален бал за прием в Пловдивския университет - 33.78. Това означава, че средната оценка от матурата или изпита, с които се влиза в тази специалност, трябва да е над 5.60. Високи са баловете и на приетите студенти в специалностите "Финанси", "Маркетинг", "Стопанско управление", "Счетоводство", "Публична администрация", "Мениджмънт на туристическия бизнес", въпреки че те са сред направленията, в които в последните години образователното министерство ограничава приема заради свръхпредлагане на кадри.

С високи оценки са и приетите в специалностите "Софтуерно инженерство", "Софтуерни технологии и дизайн".

С тройки са влезли студентите в специалности като "Физика и математика" (също сред приоритетните за държавата направления), "Екоенергийни технологии", "Специална педагогика", "Хардуерни и софтуерни системи", "Джаз и поп".

Записването на приетите студенти в Пловдивския университет е от 10 до 12 юли. Младежите, които са приети по второ и по-задно желание, и желаят да участват в следващото класиране, трябва да подадат заявление за това.

От началото на седмицата вече върви записването на приетите първокурсници в Техническия университет в София. Крайният срок за това е 12 юли. В това време и младежите, които са приети по второ и по-задно желание, трябва да оставят във факултета, в който са приети на първия етап, дипломата си за средно образование, за да участват в следващото класиране.

Същите правила важат и за приетите във филиала на Техническия университет в Пловдив. Записването на първокурсници в Техническия университет - Варна започна още в края на май, а в момента се попълват местата след второто класиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?