Психоза за отровена река вкара 110 афганистанци в болница

Река Панджшир

Най-малко 110 души са били хоспитазилирани, вярвайки, че са се отровили, след като са пили вода от река в северната афганистанска провинция Парван, предаде Асошиейтед прес в неделя.

Директорът на централната болница в град Чаракар, който е провинциален център, каза, че пациентите се оплаквали от гадене и главоболие. Той уточни, че все още не е ясно какво е довело до това тяхно състояние.

След проверка обаче местните власти са установили, че отравяне на водите на реката не е имало. Проверките включвали проби, взети от водата в реката и кръвни проби на приетите за лечение хора, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията уточнява, че повечето от приетите за лечение били ученици от две училища, едното девическо, а другото мъжко. Децата се оплаквали от световъртеж и от гадене и твърдели, че са били отровени. Те обаче не повръщали, нито имали диария, което е типично за подобни отравяния.

Накрая местните власти констатирали, че става дума за слух за отравяне на водите на река Панджшир, които били препредадени от местни молли и накрая се стигнало до колективна психоза.

В крайна сметка всички приети с оплаквания пациенти били изписани. Започнало е разследване кой е разпространил първо слуха за отровените речни води.

Споделяне

Още от Свят