Птичият грип стигна до Дания

В Дания е регистриран първият случай на силно патогенния вирус H5 на птичия грип, съобщи Ройтерс в сряда.

Министерството на семейството и потребителите, под чиято опека се намира контрола на качеството на хранителните продукти в страната, обяви, че ще даде по-късно пресконференция по случая.

“На пресконференцията властите ще дадат информация за взетите мерки в резултат на открития птичи грип”, се казва в изявлението.

Все още е неясно дали става дума за смъртоносния H5N1 щам.

Датските птицеферми произвеждат пилешко на стойност от около 3 млрд. крони, като две трети от продукцията им е за износ. По-рано беше открит птичи грип и в съседните на Дания Швеция и Германия, които са двата най-големи пазара за датското пилешко месо.

Така вирусът на птичия грип се разпростира по-широко в Европейския съюз.

Афганистан също се оказа поразен от птичия грип, според тестове в лабораторията на ООН, предаде Асошиейтед прес.  "99 процента сме сигурни, че в страната има случаи на заразени птици с H5N1", каза в Кабул директорът на правителствения отдел по екология Мустафа Захир. Той допълни, че очаква до 24 часа резултатите от италианска лаборатория, които според него ще потвърдят опасенията му.

В същото време Ройтерс съобщи и за куче, умряло от птичи грип в Азербайджан, предаде Ройтерс. Животното е открито мъртво на 9 март в столицата Баку и направените изследвания са показали, че е било заразено с вируса на птичия грип. Това е поредният животински вид, уязвим от H5N1, след като в края на февруари бе съобщено за смъртта на котки, зайци и белка, причинени от вируса на птичия грип.

Европейската комисия приветства в сряда всички усилия на изследователите за изработване на ваксина срещу птичия грип. Това стана, след като Унгария съобщи, че нейни учени са открили ваксина срещу болестта, предаде Франс прес.

Унгарският премиер Ференц Дюрчани съобщи във вторник, че унгарски специалисти са изработили ваксина срещу болестта и уточни, че ваксината е ефикасна срещу опасната разновидност H5N1, но не и срещу мутирала форма, която може да се предава от човек на човек.

Споделяне

Още от Свят