Птичият грип взема човешки жертви в Азия

Един от тримата тайландци със симптоми на птичи грип почина днес часове след като властите признаха за заразени хора, а експерти на Световната здравна организация предупредиха, че вирусът може да предизвика епидемия, по-опасна от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Европейският съюз и други страни спряха вноса на птичи продукти от Тайланд, а в същото време Камобджа стана шестата азиатска страна, която съобщи, че болестта се разпространява и там.

Днес Тайланд потвърди, че две момчета са заразени с вируса на опасната болест след контакт с трупове на инфектирани пилета. Тайландският министър на здравеопазването уточни, че на трима се извършват медицински изследвания.

Един от тях, 56-годишен месар, междувременно почина от остра пневмония, съобщи за АФП лекар от болницата, където се лекувал.

Кръвните проби от пациента били изпратени за изследване в Банкок, но резултатите още не били готови, уточни лекарят.

Птичият грип засегна много райони в Азия, но до този момент броят на заразените хора и изключително малък.

Тайландският здравен министър предупреди, че всеки, който има температура и кашлица след като е бил в контакт с птици, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

ЕС забрани вноса на птиче месо от Тайланд

Министърът на земеделието Мехмед Дикме е издал заповед за забрана на вноса на птиче месо от югоизточна Азия, която се очаква да влезе в сила на 27 януари, когато ще бъде обнародвана в Държавен вестник, съобщиха за Mediapool от земеделското министерство.

Междувременно Европейският съюз забрани вноса на птиче месо и птичи продукти от Тайланд.

Тайланд е сред най-големите производители на пилешко в света. През миналата година страната изнесе 540 000 метрични тона птиче месо на обща стойност 1,3 млрд. долара, предаде АП, като цитира данни на тайландската Асоциация на преработвателите и износителите на птиче месо. Тайланд печели годишно 2.6 милиарда долара от износ на птиче месо.

Петнайсетте държави - членки на ЕС, взети заедно, са най-големият вносител на птиче месо от Тайланд след Япония, която наложи забрана върху вноса още вчера.

"Трябва да се вземат всички мерки, за да се предпази ЕС от вируса", се казва в изявлението на Европейската комисия, цитирано от Би Би Си.

В него се посочва, че "макар рискът от внасяне на вируса чрез месо или месни продукти вероятно е много малък, комисията иска да гарантира, че всяка възможност за пренос на вируса е избегната".

Тайланд е единствената азиатска страна, която изнася птиче месо за ЕС.

Масова ликвидация на пилета

Новината за потвърдените случаи на заболяването дойде в момент, когато властите в Тайланд започнаха масово да събират пилетата във фермите извън Банкок, като ги слагат в пластмасови чували и ги заравят живи.

Властите твърдяха, че болестта, която е убила хиляди пилета в цялата страна през последните дни, е птича холера.

Но след като дни наред отричаше да има случаи на птичи грип, Тайланд смени тона.

Последната епидемия на птичи грип се разпространи из Азия за няколко седмици, като случаи на зараза бяха открити в Япония, Тайван, Южна Корея, Виетнам, а днес към списъка се добави и Камбоджа.

Опасенията, че болестта ще се разрази из цяла Азия, се усилиха в сряда, когато Виетнам призна, че близо 900 000 пилета, които по всяка вероятност са засегнати от смъртоносния вирус, са продадени, предаде АП.

Във Виетнам петима души починаха от болестта.

Заразените хора в Тайланд са живели близо до птицеферма, където пилетата умирали, и се смята, че са имали контакт с труповете на птиците, каза тайландският здравен министър пред журналисти, цитиран от Си Ен Ен.

Над милион пилета във фермите около Банкок предстои да бъдат ликвидирани през следващите 36 часа.

Вирусът може да е смъртоносен за хората

Световната здравна организация (СЗО) вече предупреди, че вирусът може да мутира и да е смъртоносен за хората.

Той е достатъчно мутирал, за да се предава от човек на човек, а болестта може да предизвика по-голяма криза от тази с атипичната пневмония (ТОРС), която погуби близо 800 души миналата година, посочиха експерти от СЗО.

Екип на СЗО и шестима учени от американския център за контрол върху заболяванията са в Ханой, където се надяват да установят как точно вирусът H5N1 се предава от пилетата на хората.

Говорителят на СЗО Боб Дейц каза във Виетнам, че колкото повече се разпространява болестта, толкова по-големи са шансовете вирусът да се видоизмени, предаде Би Би Си.

Не е възможно да се предвиди времето или датата, когато това ще се случи, но е налице нарастваща опасност вирусът да мутира и да засегне хората, каза той.

Медицинското списание Лансет също предупреди, че стандартните ваксини са безполезни срещу вируса на птичия грип, ако той започне да се разпространява сред хората.

Към правителствата на засегнатите държави бяха отправени критики, че са прикривали информация, когато са се появили първите случаи на зараза сред пилетата.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?