Птичият лов се открива в събота

Птичият лов се открива в събота

Ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива в събота, съобщиха от земеделското министерство.

Ловуването ще е възможно само с писмени разрешения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч  - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето, посочват от ведомството.

То напомня, че  по време един излет ловците имат право да отстрелят до 15 броя пъдпъдък, гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр. Забранено е  използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Заради зачестилите в последните години смъртни случаи и наранявания на ловци при ловните излети, горската агенция обяви, че ще извършва засилени проверки.

Всички ловци в страната  ще бъдат проверявани във връзка с използването електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества по време на лов.

Във връзка с изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, министерството апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.                       

Споделяне

Още от Бизнес