"Птица ли е? Самолет ли е? Не, това е Супермен и приятели... на Паметника на съветската армия"

"Птица ли е? Самолет ли е? Не, това е Супермен и приятели... на Паметника на съветската армия"

"Птица ли е? Самолет ли е? Не, това е Супермен и приятели... нарисувани на Паметника на съветската армия от неизвестен артист в България". Така британският ежедневник "Дейли мейл" е озаглавил своя статия, посветена на изрисуването на столичния паметник от неизвестни майстори на графити.

"Преди 20 години щяха да ви застрелят, ако застанете твърде близо до този паметник в София в България. Но след падането на Берлинската стена статуите, възхваляващи комунистическото управление, се превърнаха в поле за изява на графити-артистите от бившия социалистически блок в Източна Европа", пише изданието.

Паметникът на съветската армия осъмна в петък с променена фасада откъм бул. "Васил Левски", като неизвестни графити-майстори бяха боядисали бронзовите тела на съветските бойци и партизани като известни американски комикс-герои и популярни рекламни образи. Съветското знаме пък вече "грее" с цветовете на САЩ, а голям надпис под фигурите гласи: "В крак с времето".

Сред героите, които неизвестните художници са изобразили, са Супермен, Жокера, Робин, Дядо Коледа и клоуна Роналд, символ на веригата за бързо хранене "Макдоналдс". Нестандартната акция съвпадна с арт инициативите от "София Дизайн Уийк" и сдружение "Трансформатори", които изрисуваха със спрейове електрическите табла по столичната ул. "Шишман".

От "Дейли мейл" припомнят, че паметникът е бил построен по случай 10-годишнината от руското "освобождение" на България през 1944 г., с уточнението, че монументът се смята за един от основните примери за силния социалистически реализъм в страната.

В статията се казва също, че за последно активисти на БСП са почистили паметника през февруари 2010 г.

От Столичната община коментираха пред в. "Сега", че ще се опитат да разберат кой стои зад анонимната арт-акция, с уточнението, че почистването на бронзовите фигури ще отнеме доста време.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?