Птицевъдите ни ще следят дали евтините полски яйца са от "щастливи" кокошки

За Великден ще продават на доставни цени от хладилни камиони на определени от Найденов места

Птицевъдите ни ще следят дали евтините полски яйца са от "щастливи" кокошки

Ще следим дали яйцата, които се очаква да се внесат от Полша, са от законни ферми, които отговарят на изискванията за хуманно отношение към птиците. Това заявиха в петък от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) по повод на отправената ден по-рано молба от земеделският министър Мирослав Найденов към полският му колега да съдейства за евтин внос на продукцията.

Във вторник агроминистърът заплаши българските производители на яйца, че ако не свалят цените си, достигнали 45-50 стотинки за брой в последната седмица, ще разреши евтин полски внос, който бил забранил по молба на птицевъдите. В края на януари Найденов обяви, че вече ще иска при вноса на яйца от страни от ЕС да се предоставя сертификат, че са от отглеждани по хуманен начин кокошки носачки. Тогава той даде за пример как от Полша се внасят евтини яйца, които подбиват местния пазар, а не отговарят на изискванията за "щастливи" кокошки",

 

По разпространена в четвъртък от земеделското министерство справка във Варшава яйцето се продава за 16 ст., а у нас цените му варират от 38 до 45 ст. според размера и мястото на продажба.

 

Към този момент няма свръхпроизводство на яйца в Полша, там цените също са високи, защото колегите направиха като нас големи инвестиции, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към птиците. Това обаче твърди собственикът на една от големите ферми за кокошки носачки Иван Ангелов.

 

Според браншовия съюз, ако от Полша влязат по-евтини от българските яйца, това означава, че те ще бъдат от незаконни ферми. Затова и българските птицевъди ще следят стриктно произхода на яйцата.

 

Производителите на яйца коментираха, че сегашното поскъпване на продукцията е заради направените от тях големи инвестиции заради изискванията за отглеждане на кокошките носачки в по-широки клетки. От 11 млн. птици в страната в момента са останали едва 2 млн., сочат представени от организацията данни.

 

След разговора на министър Найденов с представители на търговските вериги преди няколко дни обществеността остана с впечатлението, че основно българските производители са виновни за високите цени, защото веригите премълчаха големите търговски отстъпки, които се договарят индивидуално с всеки производител, се посочва в позицията. В различните случаи те могат да достигнат до 20-30 на сто, което означава буквално българският производител на яйца да продава под себестойността, заявиха от браншовия съюз.

 

Търговските вериги обаче твърдят, че надценките им са 10 процента и са само 2-4 стотинки..

 

Във връзка със създалата се криза и негативизъм сред българските потребители заради високите цените на яйцата Браншовият съюз на производителите на яйца предлага да осигури яйца на доставни цени за Великден. Предложението е направено до министъра на земеделието и производителите очакват неговото съдействие.

 

Идеята е в големите градове да се продават яйца от камиони с хладилни камери, за което министър Найденов да съдейства, посочвайки ѝ местата за продажби, посочиха от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?