Публичен регистър на ЕС ще следи за кражба на фондове

Европейската комисия (ЕК) създава пълен публичен регистър на всички бенефициенти на средства, получени по структурните и кохезионните фондове на ЕС. Това съобщи в петък ръководителят на звеното “Прозрачност, връзки с неправителствения сектор и външни отношения” в ЕК Жерар Легрис в София.

В отговор на въпрос на Mediapool той заяви, че мярката не е продиктувана от подозрителност към методите и действията на администрацията и бизнеса в новите страни членки на ЕС.  В същото време изтъкна, че по-голямата публичност намалява възможността за злоупотреби.

Брюксел ще задължи всички национални правителства да дават пълната информация за юридическите лица, които се разпореждат с европейски пари. Освен на сайта на ЕК, информацията ще трябва да бъде публикувана и от националните правителства.

В момента в България няма практика да се публикува информация от проведените обществени поръчки. Институциите се оправдават със съществуващи норми в Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), които ги задължават да се допитват до частните фирми дали искат да се публикуват подробности от договорите. Естествено, в огромен брой от случаите частниците не искат това да се случва. Според редица неправителствени организации у нас почти пълната липса на информация е сред основните източници на корупция.

“Ние сме длъжни да съобщаваме на хората как се харчат парите от техните данъци, това е тяхно право”, заяви Жерар Легрис.

Той припомни още, че Брюксел е задвижил проект за създаване на публичен регистър на всички организации, които извършват лобистка дейност пред Европарламента, Съвета на министрите и Европейската комисия. В него ще влязат неправителствените организации, консултантските къщи, адвокати и юрисконсулти, които оказват влияние върху институциите.

В регистъра организациите и физическите лица ще за задължени да декларират интересите, които ги движат при извършването на дейностите, парите, с които оперират и източниците на финансиране. Брюксел изготвя и Кодекс на поведението, който ще се отнася до лобистите. В него ще бъдат описани добрите практики при оказването на влияние от обществени групи и частни консултанти върху публичния сектор.

Те ще бъдат задължени да предоставят само вярна информация, както и да не влизат в нерегламентирани контакти.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?