Публична банка за стволови клетки ще заработи догодина

Публична банка за стволови клетки ще заработи догодина

През следващата година у нас ще бъде създадена Национална публична донорна банка за стволови клетки, решиха депутатите от парламентарната здравна комисия в четвъртък. Те гласуваха на второ четене промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Идеята за създаването на такава банка съществува отдавна и е залегнала в Националната програма за трансплантациите, но сега вече функционирането ѝ е уредено законово.

Звеното ще бъде към министъра на здравеопазването и ще осъществява дейности по промоцията на този вид донорство, вземане, експертиза, обработка, съхраняване и предоставяне за присаждане на стволови клетки. Освен това ще бъде създаден национален дарителски регистър за стволови клетки. Обществената донорна банка ще се финансира както от държавния бюджет, така и от дарения и помощи.

В момента у нас има само частни банки за стволови клетки от пъпна връв, където родителите съхраняват срещу значително заплащане клетки на децата си с цел да ги ползват при евентуалното лечение в бъдеще. Замразяването на стволови клетки за срок от 20 години струва около 3 000 лева. Този биоматериал може да бъде прилаган при лечението на различни заболявания като левкемия, различни видове сърдечносъдови заболявания, Паркинсон, Алцхаймер, хематологични заболявания и др.

Законопроектът предвижда още участието в международен обмен на тъкани и клетки за нуждите на други държави да се извършва след задоволяване на потребностите в страната. Износът ще става само с разрешение на министъра на здравеопазването по предложение на директора на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Споделяне

Още от България