Публичната информация в съдебната система се засекретява, оправданието е GDPR

Публичната информация в съдебната система се засекретява, оправданието е GDPR

Ключови институции в съдебната система започнаха недопустимо засекретяване на публична информация по делата с оправданието, че това е изискване на Общия европейски регламент за защита на личните данни. Един от фрапиращите примери бе съобщението на прокуратурата за повдигнатите обвинения срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. Той бе посочен като дл.л. - длъжностно лице,

Секретни са имената на проверявани, разследвани, обвиняеми и подсъдими. Тайна са и някои осъдени, което е пълен абсурд и погазване на правото на информация на гражданите, съобщава вестник "Сега" в свое проучване.

Показателно е и съобщението за арестувания преди два дни за убийство мъж в хасковското село Козлец. В четвъртък той беше обвинен от прокуратурата, а в съобщението дори селото му бе спестено и написано като с. К.

Спецпрокуратурата отказа да съобщи и кои са обвиняемите за участие в престъпна група за наркотици с обяснението, че това е забранено от Закона за защита на личните данни, което не е вярно. От пресцентъра на държавното обвинение обясняват, че няма общи правила за съобщенията, а всяко се пуска така, както реши наблюдаващият прокурор, пише "Сега".

В решението на комисията "Антикорупция" за проверката на земеделския министър Румен Порожанов не бяха споменати нито името му, нито длъжността му. Вместо тях са сложени звездички.

Софийският градски съд вече премахна от електронното си деловодство опцията да се търси по име на страна по дело. Търсенето е организирано само по номер на дело. Прессъобщенията за влезли в сила присъди също се пращат с инициали от Върховния касационен съд.

Елементарна проверка на изисквания по европейския регламент показва, че подобни ограничения на публичността не се изискват и това е най-обикновена цензура на държавните институции. Събирането на информацията от журналистите е изцяло изключено от ограниченията на регламента, както държавните органи, които събират и използват лични данни по силата на закон. Точно такива са полицията, прокуратурата и съдът. Регламентът изрично занижава защитата на данни по случаи от обществен интерес, каквито са наказателни дела.

Асоциацията на европейските журналисти – България и "Програма Достъп до информация" предупреждават, че има огромен риск от затварянето и публичните регистри, които са организирани по единен граждански номер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?