Европейският съюз затяга мерките срещу прането на пари

Публични регистри ще показват явните собственици на компании в ЕС

Публични регистри ще показват явните собственици на компании в ЕС

Имената на крайните собственици на компании и тръстове ще трябва да бъдат публикувани в публични регистри в страните от Европейския съюз. Това предвиждат приетите от Европейския парламент на първо четене правила за борба с прането на пари, съобщиха от информационното бюро на институцията в България.

Законопроектът изисква още от банките, одиторите, адвокатите, работещите в сферата на недвижимите имоти и казината да бъдат по-бдителни за подозрителни трансакции на техните клиенти. Правилата за "политически значимите лица", при които рискът от корупция е по-висок заради политическите позиции, които те заемат, са допълнени с "местните политически значими лица".

Целта на законодателните промени е допълнително да се затрудни прикриването на съмнителни сделки и да се подобри борбата с данъчните измами.

"Публичните регистри ще направят живота по-труден за престъпниците, които се опитват да скрият парите си. Нашата икономика в момента губи огромни суми от укриването на данъци", заяви докладчикът по въпроса на Комисията по граждански свободи Джудит Саргентини (Зелените/ЕФА, Холандия).

"Днес е добър ден за всички граждани, които спазват закона, но лош ден за престъпниците", добави докладчикът на Комисията по икономически и парични въпроси Кришианис Каринш ( ЕНП, Латвия).

Регистри, за да се знае кой действително стои зад компанията

Съгласно приетите на първо четене промени в директивата за борбата срещу прането на пари информацията за крайните собственици на правни субекти като дружества, фондации, холдинги и тръстове ще трябва да се публикува в публични централни регистри.

Регистрите трябва да бъдат свързани помежду си и да бъдат "публично достъпни след предварителна онлайн регистрация", смятат евродепутатите.

Европейският парламент добави и няколко нови разпоредби в директивата, за да защити личните данни на гражданите и да гарантира, че само минимално необходимата за регистрация информация ще бъде предоставяна.

Внимавайте за съмнителни сделки

Предложените правила изискват от банките, финансовите институции, одиторите, адвокатите, счетоводителите, данъчните консултанти, агентите по недвижими имоти и казината да бъдат по-бдителни за подозрителни трансакции на техните клиенти.

Казината също са включени в обхвата на проектоправилата, като страните от ЕС ще могат да преценяват дали да включат в обхвата на правилата други хазартни услуги с ниска степен на обществена опасност.

Промените в директивата осигуряват подход, основан на оценката на риска, който позволява на страните членки по-добре да разбират, идентифицират и намаляват рисковете от пране на пари и от финансиране на тероризма.

Депутатите приеха и промени в регламента за прехвърляне на финансови средства с цел подобряване на трансграничното проследяване на платците и получателите на средства и техните активи.

И политически значимите лица

Правилата за "политически значимите лица", тоест за хората, при които рискът от корупция е по-висок заради политическите позиции, които те заемат са допълнени с "местните политически значими лица". Например това са хората, които заемат или са заемали важен пост в държавата - държавните глави, членовете на правителството, върховните съдии и членовете на националните парламенти.

В случаи на делови взаимоотношения с висок риск, при такива лица ще се предприемат допълнителни действия като установяване на произхода на средствата, с които те оперират и разполагат.

Законодателната резолюция за борбата с прането на пари беше приета с 643 гласа "за", 30 "против" и 12 "въздържал се". Законодателната резолюция за прехвърлянето на средства беше подкрепена с 627 гласа "за", 33 "против" и 18 "въздържал се".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?