Публичните домове в Нидерландия отново отвориха врати

Публичните домове в Нидерландия отново отвориха врати

Публичните домове в Нидерландия, включително тези в прочутия квартал на Червените фенери в Амстердам, днес отново отвориха врати, след като бяха затворени в средата на март заради пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

От 1 юли в Нидерландия отново се разрешава упражняването на всички "контактни професии", което се отнася и за секс тружениците и труженичките.

Първоначално правителството планираше публичните домове да отворят отново на 1 септември, но работещите в сферата на секс услугите настояха това да стане по-рано.

"Всички изпитваме голямо облекчение, че можем да се върнем на работа, тъй като много работещи секс бранша не получиха никаква помощ от държавата", каза за АФП Фокси, представителка на професията от Амстердам.

Работещите в областта на секс услугите обаче трябва да спазват някои правила, за да се избегне заразяване с короновируса, като предварителна проверка на клиента за симптоми на Covid на срещите", отбелязва Фокси, активистка в амстердамския Център за информация за проституцията.

Тя не очаква отлив на клиенти заради санитарните изисквания, не смята също, че има риск от заразяване с коронавирус. Графикът ѝ за първия работен ден е запълнен.

В Нидерландия проституцията е напълно законна дейност от 2000 г. Работещите в секс сферата трябва да са вписани в регистъра на Търговската камара и плащат данък върху доходите си.

Само в Амстердам хората, които работят в този бранш, са около 7000. Към 75 процента от проститутките идват от страни с ниски доходи, главно в Източна Европа, показват официалните данни.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?