Публичните личности могат да бъдат записвани, правен въпрос е достъпът до стенограмите на президента

Публичните личности могат да бъдат записвани, правен въпрос е достъпът до стенограмите на президента
В името на коректността финансовият министър Симеон Дянков е трябвало да бъде уведомен, че неговата среща с президента се записва, но това не е "кой знае какво нарушение" на конституцията. Това коментира във вторник ръководителят на правния отдел на Програма "Достъп до информация" адв. Александър Кашъмов, цитиран от БНР.

Според ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, има драстично нарушение на чл. 32 от основния закон, в който се казва, че никой не може да бъде записван без негово съгласие.

"Нормално е една публична фигура да очаква, че се записва. Още повече, че е имало стенограф, който е присъствал видимо на срещата", заяви Кашъмов. Той се позова на тълкувателно решение на Конституционния съд от 1996 г., в което се казва, че "публичните личности са длъжни да търпят повече интерес, отколкото частните фигури".

"Една среща между най-висши публични личности в страната е при всяко положение публична и няма как да става въпрос за ограничен достъп, освен ако не се обсъждат въпроси, свързани с националната сигурност", добави адвокатът.

Той обаче изтъкна, че правен въпрос е дали са достъпни самите стенограми от срещите на президента и при президента. Според него те по правило трябва да са общодостъпни, както всеки един държавен документ, но в България няма регламент, който да задължава държавният глава да прави протокол от всяка среща.

От ДСБ вече поискаха създаване на ясен регламент в тази посока.

"Най-вероятно това е въпрос на вътрешен протокол и на вътрешни правила, които не са известни на обществото", заяви Кашъмов. Той обясни, че са "съвсем други" въпросите: "Защо точно тази стенограма?" и "Това ли е най-интересната среща, която е провел държавният глава в своите два мандата?".

Споделяне

Още по темата

Още от България