Публично-частното партньорство се отлага неясно за кога

Законопроектът приет на първо четене, "ще стои, докато се освободи някой да го напише грамотно"

Законопроект за публично-частното партньорство (ПЧП), на който правителството държеше да бъде приет до края на годината, за да може да даде редица обекти като магистрали, мостове и стадиони на частни инвеститори, не е известно кога ще се случи. Причината е, че се оказа, че текстовете са юридически неиздържани, дават възможност за злоупотреби и законът няма да заработи, ако бъде приет от парламента в този си вид.

Това беше единодушното мнение на всички изказали се депутати по законопректа в правната комисия, която все пак с минимално мнозинство от 2 гласа го подкрепи на първо четене. Ако бъде внесен в този вид на второ четене, няма да го подкрепя, закани се обаче Искра Фидосова от ГЕРБ, която е председател на комисията.

Законопроектът дава възможност с частни капитали да се изграждат още болници, училища, детски градини, затвори, гари, пристанища, да се поддържат пътищата през зимата и други дейности. Това ще става на базата на партньорски договор между държавата или общината с фирмата. При обектите, които не генерират приходи, държавата и общината освен терена ще могат да дават и пари, за да се реализира съответният проект.

В момента публично-частните взаимоотношения са уредени в Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите.

Хаос в редица закони

Всички изказали се депутати бяха единодушни, че е необходим Закон за ПЧП, но с правно издържани текстове.

Предложеният за обсъждане в парламента вариант съдържа е 19 страници, а преходните и заключителните му разпоредби са 20 и обръщат на 180 градуса Закона за концесиите, каза Любен Корнезов от БСП.

Ако бъде приет в този си вид, правителственият законопроект ще предизвика хаос в редица закони, подкрепи го и Искра Фидосова от ГЕРБ. По думите ѝ законопроектът отменя редица текстове в законите за държавната и общинската собственост, без да е разписано какво става с отнетите правомощия.

Освен това обектите и дейностите, които подлежат на публично-частно партньорство, се припокриват напълно с изброените в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това дава възможност за злоупотреби, каза Фидосова. Според нея не става ясно и кога ще се прилага ЗОП и кога Законът за ПЧП.

Ще трябва да се пише нов закон, защото този няма да работи, заключи Корнезов.

Дайте да го гласуваме и ще стои, докато се освободи някой да го напише грамотно, каза Фидосова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес